Så surfar du rekordbilligt

TEKNIK

Du tjänar på det nya priskriget

*=T o m 28/2 ordinarie pris 495 kr. **=3 första månaderna 189,50/mån vid beställning före 28/2. ***=Hastighet 28 Mbs, bindningstid 6 mån, inget krav på förval. ****=hastighet 28 Mbs. För abonnemangen gäller bindningstid på 12 månader samt att kunden dessutom väljer förval för vanlig telefoni från samma leverantör.

Priset på bredband rasar.

Utmanaren Glocalnet blir billigast i Sverige.

Snabbaste bredbandet kostar under 250 kronor i månaden.

Foto: OSKAR LÜRÉN
maxfart för minipris Elin Roos, 29, med dottern Agnes, 9 månader, surfar billigast i Sverige med Glocalnet. De betalar 249 kronor i månaden för 24 Mbit/s.

Den ökande konkurrensen på bredband har sänkt priserna rejält det senaste året. När danskägda TDC började satsa på svenska privatkunder i slutet av förra året pressades priserna ytterligare.

Glocalnet billigast

Nu tar Glocalnet, där norska Telenor är storägare, nästa steg och sänker priset för det snabbaste bredbandet via telenätet, 24 megabit per sekund till rekordlåga 249 kronor per månad.

Det är till och med lägre än vad Telia i dag tar för långsamma 0,5 megabit per sekund. It-kommissionen anser att farten ska upp i minst 2 megabit för att kunna kallas bredband.

-Det här är en volymmarknad. När vi får fler kunder kan vi köpa in nätkapacitet billigare och det gör att vi kan sänka våra priser, säger Martin Tivéus, marknadschef på Glocalnet.

Kan inte garantera 24 Mbit/s

För att man ska kunna nå den högsta hastigheten på 24 megabit per sekund krävs att man inte bor mer än en kilometer från närmaste telefonstation.

-Vi har tagit intryck av debatten kring hastigheterna och väljer nu att säga upp till 24 megabit. Vi kan inte garantera den hastigheten om man bor för långt bort, säger Martin Tivéus.

Om man bor runt 2,5 kilometer från telefonstationen blir hastigheten cirka 12 megabit per sekund.

Peter Pettersson