Åtal för chattprogram i TV 4

TEKNIK

Programdirektör åtalas för chattinlägg

STOCKHOLM

TV 4:s programdirektör Eva Swartz åtalades på onsdagen vid Stockholms tingsrätt för hets mot folkgrupp. Precis som när Aftonbladets nättidning fälldes i våras gäller åtalet utgivarens ansvar för inlägg från allmänheten på en chattsida.

I fallet TV 4 rör det sig om chattprogrammet Mediteve, där rasistiska inlägg publicerades när programmet på försök lades ut i rikskanalen den 16 juli förra året.

  Det rör sig om olika rasistiska uttalanden.

  Justitiekanslern (JK) Göran Lambertz skriver i sin stämningsansökan att uttalandena innefattar hot eller missaktning mot folkgrupp med anspelning på ras, nationellt eller etniskt ursprung.

  Mediteve lanserades av TV 4 i april 2002 som en ständigt pågående chatt där vem som helst kan delta genom att skicka in ett SMS-meddelande som senare visas i bildrutan.

Inga kommentarer

  Mediteve distribueras normalt genom Canal Digital, via parabolantenn och digitalbox, eller Com hem och Boxer, via det digitala marknätet, men den 16 juli i somras gjordes testet med programmet i rikskanalen.

  Eva Swartz är som programutgivare ansvarig för det yttrandefrihetsbrott som förövats i sändningen, bedömer JK. Han har gett kammaråklagare Staffan Lind i Stockholm i uppdrag att driva målet i Stockholms tingsrätt.

  TV 4:s personalchef Magnus Jansson sade på onsdagen att företaget för dagen inte vill kommentera åtalet.

  - Vi har inte tagit del av det ännu. Det vore oseriöst att kommentera något som man inte har sett, sade han till TT.

"En motgång"

  Den 7 mars 2002 fälldes Kalle Jungkvist, ansvarig utgivare för Aftonbladets nättidning, för hets mot folkgrupp. Domen gällde fyra rasistiska inlägg från anonyma skribenter.

  Jungkvist såg domen som en motgång för den fria debatten på nätet och förutspådde att den skulle få betydelse också för andra webbplatser. I november beslöt Smålandsposten att stänga sitt öppna forum med läsarkommentarer på nätsidan. Anledningen var främst de många främlingsfientliga inläggen från allmänheten.

TT