Hemlig porrsurfning kan spåras efteråt

Trodde du att din porrsurfning var hemlig? Glöm det.

Även vid så kallad ”privat surfning” går historiken att spåra.

Alla vanliga webbläsare har ett ”privat läge” där historiken inte sparas efter att man stängt webbläsaren. Tanken är att det ska sopa igen spåren efter den som inte vill att ens partner eller familj ska veta vilka sajter man har besökt.

Det kallas även för ”porrläget.”

Har säkerhetshål

Nu visar det sig att detta privata läge inte är så hemligt. Forskare från Stanford University och Carnegie Melom University har undersökt webbläsarna Firefox, Safari, Explorer och Chrome – och har hittat flera svagheter, skriver norska tidningen VG.

Till exempel medför så kallade insticksprogram, eller plug-ins, att information om surfningen kan sparas permanent på hårddisken.

Kan spara cookies

På samma vis lagras vissa säkerhetscertifikat, och den som söker på datorn i efterhand kan avslöja de hemliga surfvanorna, skriver VG.

Forskarna varnar också för att vissa webbläsare sparar så kallade cookies och information om nedladdade filer medan surfning i det privata läget pågår. De tas bort först när webbläsaren stängs ner, så om den av någon anledning kraschar under surfning så finns informationen kvar.

Och vad gäller termen ”porrläge”: Forskarna konsterade att funktionens främsta användningsområde var vid besök på just porrsajter.

Fotnot: Här kan du läsa hela undersökningen.

Publisert: