Så slipper du värken

Bärbar dator farligare för hälsan än stationär

I dag, 29 februari, är det internationella musarmsdagen.

Jo, faktiskt.

Fira med att tänka på hur du sitter vid datorn.

För åttonde gången hålls den internationella musarmsdagen. En dag då en av den nya tidens vanligaste yrkesskador uppmärksammas. Och numer är det inte bara en yrkesskada. Allt fler drabbas av problem på grund av den ökande användningen av datorer även på fritiden.

58 procent av alla svenskar är på internet varje dag. Det visar den senaste sifforna över datoranvändningen från Statistiska centralbyrån, SCB. Bland svenskar i åldern 16-44 år är det 70 procent som kopplar upp sig på Internet varje dag.

Bärbar är farligare

Det bidrar i hög grad till sådana förslitningsskador som leder till musarm. Något som också ökat förekomsten av musarm är övergången till bärbara datorer. I fjol såldes det en miljon bärbara mot 800 000 stationära datorer.

De flesta bärbara datorer är ergonomiskt sämre både vad gäller tangentbord, skärm och inte minst styrplattan som ersätter en fristående mus.

Att inte sitta för länge i samma ställning är viktigt. Liksom att växla mellan styrplatta och lös mus om man har en bärbar dator.

5 sätt att undvika musarm

1. Utdragsskivan ska bort

Dels bör tangentbordet placeras rakt framför personen, så den slipper vrida sig. Dels ska det upp i samma nivå som bordet så att underarmar och handlovar kan vila på bordsytan.

2. Tangentbordet är för stort

Det ska aldrig vara bredare än axlarna. Räknedelen till höger på tangentbordet ska därför bort. Den som räknar mycket bör i stället ha en lös numerisk enhet. Dessutom bör tangentbordet vara lägre så att personen slipper böja handlederna uppåt.

3. Musen är felplacerad

Den ska inte ligga vid sidan om tangentbordet. Då tvingas armen röra sig utanför axelns bredd. Antingen skaffar man kortare tangentbord eller en "rullstav" som ersätter musen. Behåller man musen bör storleken anpassas efter handen.

4. Bildskärmen står för högt

Överkanten ska vara strax under ögonhöjd så att blicken riktas snett nedåt. Annars får du problem både med nacken och med ögonen.

5. Skärmen skainte luta bakåt

Då riskerar takljuset att reflekteras i skärmen. I det här fallet står den dessutom framför ett fönster vilket också är ansträngande för ögonen. Datorn ska alltid placeras så att personen har fönsterljuset rakt från sidan.

En bärbar dator ska helst inte användas för dagligt arbete. Den ger vanligen en sämre arbetsställning och ett otillräckligt synavstånd. Ska den användas ofta bör ett separat tangentbord och mus användas.

Källa: Arbetsmiljöverket

Publisert:

Ämnen i artikeln