Butikens extraförsäkring – både dyr och onödig

TEKNIK

Så får du lika bra skydd mycket billigare

Foto: Butikerna tjänar bra på att sälja extra försäkringar till sina varor. Men den är helt onödig att köpa till om du har en hemförsäkring med allrisk.

Hoppa över extra försäkring när du köper hemelektronik.

Konsumentköplagen och hemförsäkringen täcker lika bra.

— Det är bara efter tre år som extra försäkring gör någon nytta, säger Gunnar Olsson, chef på konsumenternas försäkringsbyrå.

Den kommer som ett brev på posten, säljarens fråga om du inte ska teckna en försäkring också. En försäkring som ska ge ett bättre skydd enligt marknadsföringen. Men i praktiken är även det skyddet begränsat.

För butikerna är försäkringen däremot mycket viktig. För att få lönsamhet på en hårt prispressad marknad vill man helst sälja försäkring och att kunden tar varan på kredit i det kreditbolag butiken använder.

Gäller i tre år

Men svenska konsumentköplagen räcker väldigt långt. Den är tuff för butikerna. Lagen ger kunderna rätt att reklamera en felaktig vara i tre år från köptillfället.

— Om man dessutom har en hemförsäkring med allrisk så är skyddet lika bra som om man köper en extra försäkring, säger Gunnar Olsson.

Allrisk eller motsvarande som tillägg till hemförsäkringen kostar 300-400 kronor per år och gäller all hemelektronik man köper till hushållet.

Det kan jämföras med en treårig försäkring på en 42-tums plasma-tv hos Elgiganten som går löst på 649 kronor per år och som betalas med 1 949 kronor i samband med köpet av tv:n. Den försäkringen gäller bara tv:n och inte någon annan hemelektronik.

Läs det finstilta

När butikerna säljer in sina försäkringar lyfter de gärna fram att man inte har någon självrisk och att man får en ny produkt om den gamla går sönder och att man är skyddad vid blixtnedslag.

— Men tittar man närmare på villkoren så är det inte så att man får en ny produkt. Man får en likvärdig. Om man har en tre år gammal tv som går sönder så får man inte en helt ny tv, säger Gunnar Olsson.

Skydd mot blixtnedslag ingår i de flesta allriskförsäkringar i dag och behöver därför inte tecknas extra.

Det är däremot riktigt att ingen självrisk tas ut när man tecknar specialförsäkring i butiken. Självrisken ligger som regel på 1 200 kronor per skada för den som har allrisk i sin hemförsäkring.

5 bra tips