En ny värld av nyheter

Nu är Aftonbladet i Ipad här – med massor av finesser

Så funkar Aftonbladets Ipad-app Klicka på bilden för att se den i större format.
Så funkar Aftonbladets Ipad-app Klicka på bilden för att se den i större format.

I tryck sedan 1830.

På nätet sedan 1994.

Nu kommer Aftonbladets Ipad-app.

Jan Helin, chefredaktör.
Jan Helin, chefredaktör.

– I takt med att läsarna byter vanor från print till digitalt kan detta mycket väl visa sig vara framtidens dagstidning, säger Aftonbladets chefredaktör Jan Helin.

Den nya versionen av Aftonbladet går att ladda ner från Apples app-store från och med i dag och lanseras med en gratis provperiod på ett antal veckor.

– Vi har utvecklat en unik Ipad-version av Aftonbladet som kombinerar papperstidningens redigering och överblick med interaktivitet, rörliga bilder och ständiga online-updateringar. Vi tror inte på att bara lägga ut papperstidningen som stel pdf en gång om dagen. Läsplattan rymmer så många möjligheter som vi vill utveckla, säger Jan Helin.

Interaktiv tidning

Appen ger hela Aftonbladet som interaktiv tidning, med massor av extramaterial. Bilder, videofilmer, möjlighet att kommentera artiklarna, arkiv och blixtsnabba uppdateringar.

– Läsplattor är en mycket spännande distributionsform för tidningar. I takt med att läsarna byter vanor från print till digitalt kan detta mycket väl visa sig vara framtidens dagstidning. Men vi har mycket kvar att lära och viktigast nu är att förstå läsarnas behov för att utveckla tidningen på Ipad.

I det nya formatet kan man välja att läsa tidningen uppslag för uppslag, precis som i pappersupplagan. Eller artikel för artikel i det så kallade läsläget.

– Vi har lagt stor vikt vid att göra tidningen till en så intuitiv tidningsupplevelse som möjligt. Lättläst och överskådligt, men med en massa finesser som andra inte har, säger Marica Finnsiö, Aftonbladets utvecklingschef för mobila tjänster.

”Appen känns live”

Exempelvis kan man dela och kommentera artiklarna – precis som på nätet.

– Det är en av de mer levande svenska tidningsapparna, säger medieanalytikern Olle Lidbom, som testade appen några dagar före lanseringen.

– Den stora behållningen är interaktiviteten och att appen faktiskt känns live. Att artiklarna går att kommentera och att det faktiskt känns som en digital produkt, säger han.

Alla tre – i en app

Aftonbladets app innehåller hela tidningen, även Sportbladet och Nöjesbladet. Appen är i första hand utvecklad för Apples Ipad. Men i takt med att fler pekdatorer får ordentlig spridning kommer versioner för andra plattformar att tas fram, enligt Marica Finnsiö.

Publisert: