Kapa din elräkning – med 10 000 kr/år

5 enkla tips som gör underverk med din ekonomi

Elpriserna fortsätter att öka och de dyra räkningarna äter upp allt fler svenskars hushållsbudget.

Men det behöver inte vara riktigt så illa.

För de allra flesta räcker några små förändringar i vardagslivet för att kapa elräkningen med upp till 10 000 kronor – varje år.

Här är de bästa allra bästa tipsen:

Skippa handdukstorken

Nu ljög vi lite direkt i rubriken, alla handdukstorkar är nämligen inte onda. En vattendriven, som är kopplad till ditt element, innebär inga större extrakostnader och går alldeles utmärkt att ha hemma.

En eldriven handdukstork ska du däremot sky som pesten.

Enligt allmännyttans energispartips kostar en elektrisk handdukstork upp till 900 kronor att driva varje år. För de flesta en alldeles vansinnig extrautgift.

Du sparar: 900 kronor/år

Stäng av dina elektronikprylar

Standby" är ett ord som borde framkalla rysningar hos alla miljö- och kostnadsmedvetna människor.

När din tv, dator eller spelkonsol stängs av med fjärrkontrollen och står i standby-läge betyder det nämligen inte att prylen i fråga slutar dra el.

Och det är vansinniga pengar det handlar om. Enligt allmännyttans energispartips drar en spelkonsol 177 watt eller upp till fem kronor per dygn när den står på – utan att du spelar på den.

Ett hushåll med tre motsvarande elektronikprylar som står i standby-läge när de inte används kostar dig alltså 5 475 kronor varje år!

Du sparar: 5 475 kronor

Dra ner på din duschtid

För de allra flesta räcker det att duscha fem minuter på morgonen, men ofta står vi där betydligt längre. Och det är bara att inse, det kostar en väldigt massa pengar.

Genom att dra ner på din duschtid från 15 till fem minuter sparar du ungefär 500 kilowattimmar per person och år. För ett hushåll med två personer innebär det en sänkt energikostnad med 1 500 kronor om året!

Har du svårt att hålla tiden är en duschtimer för 159 kronor en minst sagt god investering.

Du sparar: 1 500 kronor/år

Släck lyset

Det finns en hel del myter när det gäller lampor i hemmet. Den mest populära är att det går åt mer energi till att tända lamporna än att faktiskt använda dem. Andra tror att det sliter ut lampan när man tänder och släcker den.

Men båda dessa myter är just myter, de stämmer nämligen inte alls. Det som däremot stämmer är att belysning står för en fjärdedel av energianvändningen i en genomsnittslägenhet och att du sparar ungefär 1 000 kronor på att släcka lyset i de rum du faktiskt inte befinner dig i.

Du sparar: 1 000 kronor/år

Byt ut din kyl och frys

Vitvarorna står för en stor del av energiförbrukningen i ditt hem och kylen och frysen är de allra värsta. Men hur mycket el de faktiskt drar beror väldigt mycket på vilken kyl respektive frys du har i ditt hem.

Vattenfall har tagit fram en jämförelse som visar att du sparar 400 kronor om året i elkostnader på att byta ut ditt gamla elslukande kylskåp på 180 liter mot ett nytt energisnålt i samma storlek. Och med frysen är det ännu värre, här handlar det om en besparing på 800 kronor om året.

Här tillkommer visserligen en initialkostnad. Men bor du i villa eller bostadsrätt ökar du värdet på din bostad med nya vitvaror. Du får igen dubbelt med andra ord.

Du sparar: 1 200 kronor/år

Så mycket sparar du totalt varje år: 10 075 kronor

Publisert: