Superprylen

Publicerad:
Uppdaterad:

TEKNIK

Apples nya surfplatta kommer till Sverige

Apples nya superpryl, Ipad, kommer till Sverige redan till sommaren.

Ipad är en korsning mellan en mobil, en surfplatta och en bärbar dator.

Men billig blir den inte. De enklaste modellerna kommer att kosta runt 6000 kronor.

Apples Steve Jobs håller upp den nya plattan ”iPad” under lanseringen i San Francisco.
Apples Steve Jobs håller upp den nya plattan ”iPad” under lanseringen i San Francisco.

Det blev en Ipad. Förhandsspekulationerna hade rätt om det mesta när Apple presenterade sin nya surfplatta Ipad i kväll svensk tid. Den 9,7 tum stora skärmen är en pekskärm. Ipad har webbläsare, mejlprogram och Itunes för att spela musik, video, ljudböcker och podcastsändningar. Den har ett inbyggt virtuellt tangentbord som dyker upp på skärmen när man behöver det. Men det finns också externt tangentbord som tillbehör.

Under skalet har den flashhårddiskar med från 16-64 gigabyte lagringskapacitet. Den klarar wifi-nät och det kommer också modeller som har en inbyggd gsm-modul som kan användas för att ansluta till Internet via mobilt bredband. Till skillnad mot gsm-modulerna i Iphone kommer Ipadens mobil inte att vara operatörslåst.

Kompatibla med Office

Ipad har också inbyggd gps och en så kallad accelerator som känner av hur man håller datorn och vrider bilden mellan stående och liggande bild. Den har stöd för Google maps och kan användas för alla typer av navigering.

Den nya surfplattan är byggd i aluminium och har stöd för Bluetooth och har, åtminstone på pappret, en imponerande batterikapacitet. Det ska enligt Apple gå att se på video i tio timmar på ett fulladdat batteri.

Något som ger Ipad ökad användbarhet är att Apple utvecklad specialversioner av sitt ”Office-paket” Iwork till Ipaden. Det betyder att man kan köra ordbehandling, kalkylprogram och presentationer på plattan. De är också kompatibla med produkterna i Microsofts Officepaket.

Svenskt pris ej klart

De flesta av de 140 000 program som i dag finns i Apples så kallade Appstore kommer att gå att köra på en Ipad. Men Apple släppte i dag också en ny utvecklarkit, så kallad sdk, för att utvecklarna ska kunna optimera sina program ännu bättre för Ipad. Inköpta program för Iphone går att köra på Ipad och kan laddas in via programmet Itunes.

De första modellerna av Ipad kommer att finns både i de amerikanska och de svenska butikerna i mars. Det handlar då om de modeller som bara har stöd för trådlösa wifi-nät. Modellerna med 3G kommer under april månad.

Med utgångspunkt från hur Apple brukar sätta sina priser i Sverige i förhållande till de amerikanska kommer den enklaste modellen med wifi och 16 GB disk att kosta runt 6 000 kronor. Den mest avancerade Ipaden med 64 GB disk och wifi plus inbyggd gsm-modul kommer att kosta strax under 9 300 kronor.

Publicerad: