Han gav upp efter sveket

Publicerad 2011-08-10

Stödet för Lars Ohly blev svagare för varje dag.

I går gav han upp.

Aftonbladets källor pekar ut Rossana Dinamarca och Hans Linde som hetaste namnen att efterträda honom.

Jonas Sjöstedt är en av flera i den innersta kretsen som öppet sagt att han vill kandidera till partiledare.

Att Lars Ohly skulle meddela sin avgång har varit väntat. Han sitter kvar till kongressen i januari och räknar därefter med att fullfölja sitt riksdagsuppdrag fram till 2014. Kanske blir han sedan tågmästare igen.

Själv säger Ohly att han en längre tid funderat över sin framtid, men att beslutet fattades först de senaste dagarna.

– Det har varit en kombination av olika saker, en är naturligtvis opinionssiffrorna. Det känns jobbigare att leda partiet när vi inte lyfter, säger han.

Andra orsaker han nämner är att partiet inlett det förändringsarbete av politiken som han initierat, och att det finns en rad dugliga kandidater som kan tänka sig att efterträda honom. Hittills har Jonas Sjöstedt, Ulla Andersson och Hans Linde ställt sig upp och sagt att de gärna vill bli partiledare i V.

Tufft motstånd

Aftonbladet har talat med en rad vänsterprofiler. Den samstämmiga bilden är att Lars Ohlys beslut kom när han insåg att även de som står honom mycket nära i partiet vill att han går. Att personer ur den innersta kretsen, som Ulla Andersson och Hans Linde, öppet kandiderar mot honom blev till slut för tufft.

Lars Ohly själv vill inte berätta vem han vill se som sin efterträdare. Men partikamrater som lyssnade på det han lyfte fram om viktiga satsningar för framtiden, med feminism och antirasism som tydligaste exempel, menar att han rullade ut mattan för Rossana Dinamarca, vänsterns relativt nyvalda vice partiledare.

Hon anses dessutom svara mycket bra upp till den profil som partiet så starkt lyfter fram i sin framtidskommission med satsningar på kvinnor, invandrare, unga och fackliga. Men i bakgrunden lurar även namn som stjärnskottet Josefin Brink, fast det är tveksamt om hon själv vill.

Sist att lämna

Innan Lars Ohly gick ut med sitt beslut skickade han ett sms till S-ledaren Håkan Juholt.

Svaret lät inte vänta på sig.

– Jag fick svaret ”Det var ju synd. Jag hade gärna velat förändra Sverige tillsammans med dig”. Då skrev jag tillbaka: ”Det kan du fortfarande”.

När Lars Ohly går i januari är han den sista som ingick i det rödgröna samarbetet som lämnar. Tidigare har Mona Sahlin, Maria Wetterstrand och Peter Eriksson slutat.