Skadliga virus hot mot nya mobiler

TEKNIK

Virusvåg väntas till hösten

STOCKHOLM

Mobiltelefonen blir allt mer avancerad. till glädje inte bara för användaren utan också för virusutvecklare som framåt hösten kan förorsaka en rejäl "höstsnuva" genom nyutvecklade virusprogram.

Degens mobiltelefoner tillåter i de flesta fall ett SMS-meddelande på 160 tecken och med det utrymmet är det inte lätt att ställa till någon större skada.

Men försäljningen av nya GPRS-telefoner som tillåter e-post till nallen öppnar helt nya möjligheter.

- Till hösten kan vi därför vänta oss mer skadliga virus, säger Henrik Vaage på IT-säkerhetsföretaget Symantec i Norge till tidningen Dagsavisen.

Svåra att upptäcka

Han ser framför sig virus som kommer att ställa till en hel del obehag för den som drabbas. Allt från en blinkande display, helt låsta och oanvändbara telefoner till raderade adress och nummerkataloger för att ta några exempel.

Ingen kan i dag säga hur man ska undgå dessa virus då det är svåra att upptäcka i förhand, säger Henrik Vaage.

Det har de som drabbats av SMS-virus redan fått lära sig då avsändaren, en kompis eller annan kontakt, verkar nog så oskyldig innan du öppnat meddelandet.

Tidningen konstaterar att när Telenor som en av de första operatörerna i världen öppnar för bild-SMS, MMS, öppnas ytterligare helt nya vägar att sprida virus via mobiltelefonen.

Större datamängder

Bild, ljud och videosnuttar förutsätter att det går att skicka större datamängder på en gång och därmed också mer avancerade virus.

Men åtminstone så här långt tar Telenor Mobil risken med ro.

- Vi känner inte till några virus som drabbat mobiltelefonerna, säger företagets informationschef Sigurd Sandvik.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM