Vi plåtar mer men slarvar med bilderna

Av: Peter Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Svensken dålig på att säkerhetskopiera

Svenskarna tar allt fler digitala bilder.

I genomsnitt tar vi över 40 bilder per person i månaden.

Men trots det är det bara var tredje som säkerhetskopierar sina bilder.

Svenskarna har blivit ett fotograferande folk. Något som kanske märks extra tydligt så här års med skolavslutningar, studentflak, avslutningsfester och mängder av andra evenemang. Sedan ett antal år är det de digitala kamerorna som dominerar. Dels digitalkameror, dels de allt vanligare kamerorna i mobiltelefonerna.

Den kraftiga ökningen av kameror i mobiler har lett till att de flesta svenskar i dag kan ta bilder i stort sett när som helst utan särskilda förberedelser. Det märks. Över hälften av befolkningen tar mellan en och tio bilder med mobilen varje månad.

Mobilkameran vanligast

Totalt blir genomsnittet 41 digitala tagna bilder per person och månad med digitalkamera eller kameramobil enligt en Sifo-undersökning som it-företaget Iomega låtit göra.

Vi värderar våra digitala bilder högt. Viktigast är bilderna på barnen, följda av bilder på husdjur.

Det är relativt stora regionala skillnader när det gäller fotograferingen.

Flest klick västerut

De flitigaste fotograferna finns i Göteborg. Där tar man hela 71 bilder per person och månad. I Malmö tar man bara 30 bilder per person och månad. Och den del av landet där man är minst intresserad av att fotografera är enligt undersökningen norra Mellanssverige där man i genomsnitt hamnar på cirka 25 bilder per person och månad.

Flera sätt att visa

Under de senaste åren har olika nya sätt att visa sina bilder kommit ut på marknaden. Kopplingar direkt till tv:n, digitala fotoramar, lagring av fotoalbum på Internet med mera. Men det har ännu inte slagit igenom särskilt stort enligt Sifo-undersökningen. Bara fem procent utnyttjar fotoalbum på nätet och ungefär lika många använder digitala fotoramar.

Istället är datorn och kameran/mobilen det vanligaste sättet att visa upp tagna bilder för andra.

De flesta bryr sig inte om att göra papperskopior heller. Bara 17 procent skriver ut dem från egen skrivare eller framkalla dem hos ett fotolab..

Skador oroar

Enligt undersökningen är hela 62 procent oroliga för att de digitala bilderna ska förstöras på något sätt. Men trots det är väljer bara var tredje digitalfotograf att säkerhetskopiera bilderna i någon form.

Den vanligaste formen av säkerhetskopiering är att bränna en cd/dvd med bilderna. Externa hårddiskar och lagring digitalt på Internet är inte särskilt vanligt ännu.

Publicerad: