Teknik

Googles webbläsare Chrome släppt

Av: 

Peter Pettersson

TEKNIK

Peter Pettersson: Smart och nytänkande – men inte färdig

Nu har Googles nya webbläsare Chrome landat.

Kanske det största hotet mot Microsofts dominans på webben hittills.

Chrome är smart och nytänkande men det märks att den inte är färdig.

Klockan 21 på tisdagskvällen släpptes sökmotorgiganten Googles nya webbläsare Chrome i cirka hundra länder runt om i världen.

Det är en testversion, eller så kallad “betaversion” som än så länge bara fungerar på datorer med Windows Xp eller Windows Vista.

Googles motiv för att utveckla en egen webbläsare är officellt att skapa en bättre integration mellan söktjänster och webbsurfning. Men kanske ännu viktigare är att Google vill bryta Microsofts dominans på webbläsarsidan.

Microsoft dominerar stort. Över 70 procent av alla webbläsare som används i världen är någon version av Internet Explorer. Tvåa är Firefox med cirka 18 procent och trea Apples Safari med cirka 6 procent.

Enklare att surfa

Google Chrome har flera nya funktioner som gör surfandet enklare. Den kanske bästa är det man kallar Omnibox. Istället för den vanliga sökraden och ikoner för andra funktioner bredvid är allt integrerat i varje flik.

Sedan beror det på vad man skriver in om Chrome styr mot en ny webbsida eller söker efter information.

Skriver man Aftonbladet söker Chrome efter Aftonbladet i Google. Skriver man www.aftonbladet.se eller Aftonbladet.se hamnar man på Aftonbladets hemsida.

Varje ny flik är som en egen sida och öppnar man en ny flik från en länk på den första grupperas de nyöppnade flikarna automatiskt intill den första.

Man kan också enkelt dra och gruppera om flikarna med muspekaren.

”Porrsurfningsskydd”

Jämför man med Internet Explorer 8 som finns i betaversion den också liknar flera andra funktioner varandra. Både Chrome och Explorer har ett “skydd för privatlivet” eller “porrsurfningsskydd” som en del kallat det. Explorers lämnar inga spår alls efter sig och verkar än så länge mer utvecklat än det i Chrome.

Men å andra sidan verkar Chrome kräva både mindre mängd primärminne och ta mindre plats på hårddisken.

En nyhet i Chrome är att när man öppnar en ny flik så får man upp miniatyrer på de mest besökta webbplatserna samt en förteckning över nytillagda bokmärken.

Hastighetsmässigt verkar Chrome rätt snabb. Men inte snabbast.

När jag laddar Aftonbladet.se:s förstasida som är rätt stor går det någon sekund snabbare på Firefox än på Chrome. Och Chrome i sin tur är någon sekund snabbare än Internet Explorer 8. Men där kan även hastigheten på min adsl-anslutning spela in.

Chrome bådar gott men behöver behöver vidareutvecklas. Funktioner som import av bokmärken från andra webbläsare och rss-tjänster saknas än så länge. I det längre perspektivet kan den bli en stark bas för Google att bygga sina webbaserade program runt och på så sätt på allvar hota Microsofts dominans inte minst bland privatkonsumenter.

Så tycker bloggarna om Googles nya webbläsare
Publisert: