Läsarnas bästa robottips

TEKNIK

Att många tycker robotar är fascinerande märks tydligt.

Tipsen på roliga, avancerade, knasiga och användbara robotar har forsat in till Aftonbladet under veckan.

Här är de tio bästa tipsen som kom in till redaktionen.

10. När robotprogrammerare har tråkigt

När robotprogrammerare har tröttnat på att programmera robotarna till sina fabrikssysslor så kan de istället programmera robotarmen så att den fungerar som en karusell.

Länk: YouTube

9. Asahi Beer Robot

Öltillverkaren Asahi har byggt en robotbartender som öppnar och serverar en öl till dig på under två minuter. Allting görs såklart väldigt artigt.

Länk: Filmklipp

8. Albert HUBO

Albert HUBO är en 137 cm lång robot som går på två ben, och som dessutom är prydd med Albert Einsteins huvud.

Länk: YouTube

7. Yellow Drum Machine

Denna gula trumrobot kan navigera sig fram och undvika hinder. Den spelar också in ljud och kan själv sedan trumma ut ljudet i samma takt. En robot som du själv kan bygga. Här kan du hitta instruktioner till hur du gör.

Länk: YouTube

6. Black Ox

Black Ox är en 45 cm hög robot och är försedd med ett 20-tal servon. Detta ger roboten hög rörlighet. Krydda detta med ett par lysande röda ögon.

Länk: YouTube

5. Vision Vgos

Från det japanska Teram Osaka kommer denna 45 cm höga robot, byggd för att spela fotboll i RoboCup. Den har högre reaktionshastighet och dribblar bättre än sina föregångare.

Länk: YouTube

4. Robo Stool

Robotens enda funktion är att den fungerar som en pall. Det häftiga med denna är att du antingen kan fjärrstyra den eller få den att följa efter dig. Med Robo Stool har du alltid en sittplats.

Länk: YouTube

3. ACM-R5

En ormliknande robot som kan ta sig fram både på land och under vatten. Som en orm på torra land och som en ål under vattnet.

Länk: YouTube

2. Toyotas Partner Robot

Toyota har utvecklat en robot som spelar fiol. Den kan även spela trummor och trumpet. Vidareutvekling av roboten sker och Toyota räknar med att roboten sedan ska kunna hjälpa till med hushållstjänster, dvs när den inte underhåller dig med musik.

Länk: YouTube

1. Robotic Fish

Utvecklad av forskare på Essex University rör sig denna robotfisk extremt verklighetstroget i vattnet. Med hjälp av sina sensorer kan den undvika att simma in i hinder.

Länk: YouTube

ARTIKELN HANDLAR OM

Robotar