Apple gör egen telefon - Iphone

TEKNIK

Jobs beställde 4 000 koppar kaffe till publiken - med den nya telefonen

Foto: Steve Jobs med nya Iphone.

San Fransisco

Apple lanserar den första riktiga Ipod-mobilen, avslöjade företagets vd Steve Jobs på Macworld-mässan.

Den heter – naturligtvis – Iphone.

Jobs demonstrerade Iphone genom att slå upp numret till Starbucks på internet och beställde 4 000 stora kaffe till puliken.

Foto: Apples nya mobil – Iphone.

Efter månader av intensiva spekulationer presenterade Apples vd Steve Jobs den efterlängtade mobiltelefoner Iphone i San Francisco klockan 18 svensk tid.

Den nya mobiltelefonen är både en avancerad telefon, en bärbar dator med internetkommunikation och inbyggd webbläsare och en Ipod musik- och mediaspelare.

– Den ligger minst fem år före konkurrenterna, säger Apples vd Steve Jobs.

Bara en knapp

Iphone har bara en hemknapp på framsidan. Alla andra knappar dyker upp automatiskt beroende på när man behöver det. Hela den 3,5 tum stor skärmen är tryckkänslig.

Till skillnad mot alla andra mobiltelefoner har Apple lyckats stoppa en ett fullskaligt operativsystem i telefonen, Apples eget OS/X. Det gör att telefonen fungerar även som en handdator med trådlöst Internet, wifi och att det går att köra vanliga datorprogram på den.

Iphone har också funktioner för e-post, bilder och video via en 2 megapixels kamera och bluetooth. Alla som köper Iphone får också gratis tillgång till ett eget e-postkonto i Yahoo mail.

”Pinching”

Iphone har också Apples egen webbläsare Safari inbyggd. För att lösa problemet med att webbsidor blir för små att läsa på en liten skärm har Apple utvecklat en funktion som kallas ”pinching”. Den innebär att man kan ”nypa tag” i webbsidan med fingrarna och på så sätt förstora eller förminska sidan. Den funktionen går också att använda för vanliga digital bilder som man lagrar i telefonen.

I telefonfunktionen är Iphone i första versionen klar för gsm-nät i Sverige, Europa och i USA. Den klarar också den snabbare kommunikationstekniken Edge eller 2,5 G som det också kallas. En 3G-version kommer senare.

– Eftersom vi bara har virtuella knappar kan vi lägga till nya funktioner och utveckla nya program hela tiden. Det kan man inte med det intelligenta mobiler som hittills funnits. De har de knappar de har när de lämnar fabriken, säger Steve Jobs.

I Ipod-delen går det att spela musik, tv-program och långfilmer. Skärmen känner automatiskt av om den ska visa bilden i liggande eller stående format. Alla funktionerna för att visa albumomslag och liknande från medieprogrammet Itunes fungerar också i Iphone.

Den har också stöd för Google Earth och Google Maps där man ska se alla platser på jorden både som kartor och som satellitbilder som kan förstoras eller förminskas med ”pinching”.

Enkel att använda

Apples funktion för småprogram som ”flyter” ovanpå skärmen, så kallade widgets, finns också i Iphone. Med de småprogrammen kan man visa väder, aktiekurser, trafikinformation och liknande direkt på sin Iphone.

– Problemet med dagens intelligenta mobiltelefoner är att de varken är särskilt smarta eller särskilt enkla att använda. Det var det vi tog med oss när vi började utveckla den här telefonen för 2,5 år sedan, säger Steve Jobs.

Iphone har fem timmars batteritid för telefon, film och tv eller internetsurfning. Sexton timmar om man bara lyssnar på musik.

Den kommer att kosta 499 dollar (cirka 3 400 kronor) med 4 gigabyte minne och 599 dollar (cirka 4 100 kronor) med 8 gigabyte minne.

Telefonerna kommer ut i USA i juni och Europa till hösten. Till Asien kommer Iphone 2008.

Peter Pettersson

ARTIKELN HANDLAR OM

Datorer