Så enkelt skyddar du dina unika data

TEKNIK

De bästa metoderna – expertens tips

Dator är det nya familjealbumet, arkivet och musiksamlingen.

Men trots det är vi dåliga på att skydda våra data.

Aftonbladet.se visar hur du säkrar dina data på bästa sätt, enkelt och billigt.

Vi vet det nog lite till mans. Datorns hårddisk innehållet mängder av personligt material som vi absolut inte vill förlora. Familjebilder, videoinspelningar, musik, personliga dokument, kopior på handlingar, e-post med bilagor och mycket, mycket annat. Men trots att vi vet om riskerna är det många som inte gör något åt dem.

En undersökning som elektronikkedjan Siba nyligen gjort visar att sex av tio av firmans kunder är oroliga för att förlora sina data om hårddisken kraschar.

– Vi har sett en försäljningsökning av externa hårddiskar det senaste halvåret. Allt fler tänker på att säkerhetskopiera sina viktiga filer men många tar fortfarande ingen som helst back-up, säger Fabian Bengtsson, vd för Siba. 

Dyrbart

Om en hårddisk kraschar kan den i många fall repareras av dataåtervinningsföretag. Men det är dyrbart. Mellan 10-15 000 kronor kostar ny hårddisk samt räddning av data från den kraschade disken.

Det är dock inte säkert att det går överhuvudtaget.

Många väljer i dag att lagra data på internet. Har man bredband hemma finns det många lagringstjänster att välja på. Men nackdelen med dem är att det kan bli dyrt om man vill lagra mycket data från till exempel foton och video. 

Tar tid

Men det är smidigt. Nästan lika smidigt är att skaffa en tillräckligt stor extern hårddisk som man kopplar till bredbandsroutern. Sedan kan man backa upp de data man vill varje dag till exempel.

Billigast är att göra backuper på dvd eller cd-skivor med datorns inbyggda brännare. Men det tar tid och ett familjealbum får i regel inte plats på en skiva utan kräver flera.

ARTIKELN HANDLAR OM

Datorer