Första fildelaren inför rätta

TEKNIK

28-åring spred filmen ”Hip Hip Hora” – riskerar böter eller fängelse

VÄSTERÅS

28-åringen spred filmen ”Hip Hip Hora” via sin dator.

Nu riskerar han böter eller fängelse.

I dag prövas landets första åtal mot en enskild fildelare av Västerås tingsrätt.

Oavsett om den 28-årige Västeråsbon frias eller fälls får domen stor betydelse i den fortsatta jakten på fildelare.

800 000 fildelar

Enligt företaget Mediavision höll omkring 800000 svenskar på med fildelning under andra kvartalet i år och tisdagens rättegång bör därför ha ganska stort allmänintresse. Den åtalade laddade i december förra året upp filmen ”Hip Hip Hora” på internet. Mannen misstänks ha gjort fler filmer tillgängliga på nätet, men branschorganisationen Antipiratbyrån har medvetet valt att polisanmäla honom för en film för att få straffvärdet fastlagt.

Principiellt viktig dom

Uppladdningen gjordes innan den nya och strängare upphovsrättslagstiftningen trädde i kraft vid årsskiftet och alla former av delning av upphovsrättsskyddat material blev olagligt, men i det här fallet spelar det ur juridisk synvinkel mindre roll. Att göra skyddat material tillgängligt har alltid varit olagligt och straffvärdet i den nya och gamla lagstiftningen är lika.

Det intressanta blir domen mot 28-åringen. Blir det böter kan polisen inte göra husrannsakan hos misstänkta eller begära in uppgifter från internetoperatörer, vilket däremot blir möjligt om det blir ett villkorligt fängelsestraff. Om det blir böter får kommande rättegångar visa hur många uppladdade filmer som krävs för ett strängare straff.

Tidigare artiklar

aftonbladet.se , TT