Nya lampan – en helt lysande affär

Glödlampans tid är snart förbi.

Med den nya lågenergilampan finns det tusenlappar att spara på elräkningen i framtiden.

Men flera experter menar att det kan vara värt att börja byta ut lampor – redan i dag.

Sedan 1 september i fjol får vanliga glödlampor inte längre tillverkas inom EU. De gamla lamporna får nu bara säljas så länge lagren räcker och användas tills de går sönder. I framtiden är det den betydligt mer miljövänliga lågenergilampan som gäller – något som kommer att märkas i plånboken.

Håller längre

Eftersom lågenergilampan håller cirka 10 000 timmar jämfört med glödlampans 1000 timmar kommer du att spara cirka 600 kronor per lampa, detta trots att den nyare varianten är lite dyrare. En genomsnittlig svensk villa har över 20 lampor vilket innebär att det finns tusenlappar att spara på elräkningen, enligt Dagens Energi.

Mer effektiv

Många experter menar att det kan vara smart att redan i dag byta ut glödlampor, speciellt utebelysning där överskottsvärmen går till spillo helt. En lågenergilampa använder bara 20 procent av en glödlampas energi för att ge motsvarande ljus. När alla lampor har blivit utbytta till lågenergilampor kommer det att sparas två terawattimmar energi vilket motsvarar mängden energi som 600 000 lägenheter använder på ett år.

MiniMedia

Publisert: