Toshiba bekymrar sig inte över Blu-ray

Publicerad:
Uppdaterad:

Kriget mellan HD-DVD och Blu-ray pågår för fullt och Prylportalen har intervjuat Tysklands produktchef för HD-DVD, Frank Escholz, om situationen på slagfältet.

Frank Escholz
Foto: prylportalen
Frank Escholz

Hur ser ni på utvecklingen av HD-DVD och konkurrensen med Blu-ray?

- Vi är väldigt nöjda! Under europalanseringen av vår HD-E1-spelare i december såldes 20 gånger fler HD-DVD spelare än blu-ray-spelare.

Hur går försäljningen av era HD-DVD-spelare just nu?

- Vi har fått en riktigt ”big push” sedan lanseringen av vår HD-XE1-spelare, efterfrågan är faktiskt så stor att vi inte kan leverera tillräckligt med spelare just nu. Vi hoppas också på stora framgångar med våran nya HD-EP10-spelare som släpps i maj.

När får vi se en HD-DVD-spelare med inspelningsmöjligheter från Toshiba?

- Det kommer nog inte hända. Utsänd HDTV är krypterad och går inte att spela in. Dessutom skulle licenskostnaderna bli för höga till filmbolagen, som vill att man köper deras filmer istället för att spela in dem.

Kommer vi få se bärbara HD-DVD spelare snart?

- Nej, det är inte aktuellt just nu, men om man vill kan man ju köpa en bärbar dator med HD-DVD.

Ser ni Playstation 3 med sin blu-ray-spelare och relativt ”låga pris” som ett hot?

- Nej, Playstation 3 är bara ett spel och en dålig blu-ray-spelare. Visserligen har det sålts många fler PS3 än HD-DVD spelare i USA, men det har sålts mycket lite mjukvara till den.

Det är fler stora bolag som samarbetar med Blu-ray än HD-DVD, ser ni detta som ett problem?

- Nej, inte alls, vi har ju stora bolag som Microsoft och Intel på våran sida. Dessutom samarbetar vi med många independentfilmbolag i Europa, som kommer släppa över 300 titlar på HD-DVD i år.

Omöjligt att kora vinnare

Toshiba möter PS3 med sin nya och billigare HD-DVD-spelare, HD-EP10, som släpps i maj.

Så, om man lyssnar på Toshiba verkar det ju gå riktigt bra för HD-DVD, men vad skulle karln säga egentligen?. Både Sony och Toshiba har vid ett flertal tillfällen förklarat sig själva som vinnare i formatkriget, och det är omöjligt att veta vem som får rätt till slut.

Toshiba kan nog vara lugna just nu men konkurrensen hårdar naturligtvis betydligt när Sonys Playstation 3 kommer till Europa i slutet av månaden.

Länk

Läs också

Niclas Lidström , Prylportalen

Publicerad: