Så får du stenkoll på din elräkning

TEKNIK

Här är appen som räknar ut hur mycket energi du använder i din bostad.

Var du än befinner dig kan du se hur mycket ström som går åt.

– Vår förhoppning är att med ökad förståelse kanske man ändrar sitt beteende och sparar mer, säger Per Ingloff, vd på Ulricehamns Energi.

Det började med att Ulricehamns Energis kunder kunde gå in på nätet för att se hur mycket energi de förbrukade.

– Elmätaren möter strömmen timme för timme. Kunderna kan själv gå in på nätet och titta på det. Tanken är att det ska ge förståelse för förbrukningen. Om du undrar till exempel hur mycket din gamla kyl drar kan du stänga av den en timme och se förändringen, säger Per Ingloff.

Jämför månader, dagar eller timmar

Men bolaget märkte att många inte nyttjade tjänsten och beslutade sig för att utveckla en app.

Med appen kan kunderna enkelt följa sin energiförbrukning var de än befinner sig.

– De kan lägga in appen i sin telefon och bara trycka på knappen och då kommer förbrukningen upp. Där kan du jämföra månader, dagar eller timme för timme. Du väljer själv.

– Det är bara våra kunder där vi har hand om mätarna som kan ha appen. Vår förhoppning är att med ökad förståelse kanske man ändrar sitt beteende och sparar mer.  På det här sättet är det lättare att se om man har sparat energi. Det brukar vara så att få man en omedelbar uppföljning är det roligare att jobba med det, säger han.

Håll koll på sommarstugan

Med hjälp av appen kan du hålla koll på energiförbrukningen även om du inte är hemma.

–  Det finns folk som har sommarstugor och de slipper oroa sig på vintern om de har fått elavbrott. De ser att det tickar på. Eller omvänt,att det går för mycket el och att de kanske har glömt infravärmen på.

Kunderna kan även se om något inte stämmer i elförbrukningen.

– Vi hade en kund som hörde av sig. De var säkra på att det var fel på mätaren, men när vi kunde precisera vilka timmar det var så kom de på att det var timern på infravärmen som de hade glömt att stänga av när det blev höst.

ARTIKELN HANDLAR OM