Energisnålast – i hela Sverige

Kostade 75 miljoner kronor

Här är Sveriges energisnålaste hus.

Hemligheten? Öppna glasfasader, närvarostyrd ventilation, och återvändning av utomhusluft och nattkyla.

– Men utvecklingen går snabbt och om några år finns det antagligen något ännu energisnålare, säger regionchefen Annika Holmqvist till Nyteknik.se

För att ett hus ska klassificeras som en ”Green Building" måste energianvändningen ligga 25 procent under Boverkets och andra europeiska myndigheters riktlinjer. Ramböllhuset i Malmö går längre en så.

75 miljoner kronor

Huset du ser på bilden har med hjälp av öppna glasfasader, återvändning av utomhusluft och nattkyla (som kyler ner huset) samt närvarostyrd belysning och ventilation blivit Sveriges energisnålaste byggnad. Energianvändningen är nu 60 procent lägre än vad Boverket kräver. Totalt har huset kostat 75 miljoner kronor att bygga. 7,5 miljoner av kostnaderna har gått till tekniken som gör byggnaden till Sveriges energisnålaste.

”Utvecklingen går snabbt”

– Den extrakostnaden sparar vi in på tre till fem år, säger Annika Holmqvist till Nyteknik.se.

På den översta av Ramböllhuset fem våningar finns sju lägenheter. De övriga 5 000 kvadratmeterna används till kontorsyta.

– Just i dag har vi landets energisnålaste byggnad. Men utvecklingen går snabbt och om några år finns det antagligen något ännu energisnålare, säger Annika Holmqvist.

Publisert: