Ericsson på väg att gå om Nokia

Publicerad:
Uppdaterad:

Mms och kameratelefoner banar väg för förstaplats på svenska marknaden

Sony Ericssons nya mms- och kameratelefoner är en succé.

Nu pekar allt på att telekomföretaget Sony Ericsson kommer att överta Nokias förstaplats på den svenska marknaden.

Var tionde mobiltelefon som såldes i Sverige under andra kvartalet var en kameratelefon. Om trenden håller i sig innebär det ett stort uppsving för Sony Ericsson.

Analysföretaget IT Research bedömer att Ericsson kommer att överta förstaplaceringen i antal sålda telefoner under tredje kvartalet från tidigare så dominerande Nokia, skriver Computer Sweden.

Den starka försäljningsökningen av mms- och kameratelefoner är den främsta anledningen till Sony Ericssons nyvunna framgångar. Men faktumet att den svensk-japanska telekomjätten säljer en modell med färgskärm lika billigt som Nokias lågprismodell utan färg bidrar troligen också till uppgången.

Stor uppgång

Totalt under perioden april till juni i år såldes drygt 618 000 mobiltelefoner i Sverige. Det är en ökning med 22 procent jämfört med samma period förra året.

Nokia och Sony Ericsson står tillsammans för 80 procent av den svenska mobiltelefonmarknaden. Nya asiatiska modeller från bland annat Panasonic, Samsung och Sharp väntas dock ta marknadsdelar från båda företagen i framtiden, skriver Dagens Industri.

Åsa Asplid

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN