Google slogs ut av ny virusvariant

TEKNIK

Sökmotorn attackerades inför börs- introduktionen

Sökmotorn Google lamslogs i går av en ny variant av viruset MyDoom. I flera länder möttes nätsurfarna av felmeddelande i jakten på information. Virusattacken inträffade knappt en månad innan bolaget ska etablera sig på Nasdaq-börsen i USA.

Företaget gick på måndagen ut med information kring sin börsintroduktion. Samtidigt översvämmades sökmotorn av automatiska sökningar, genererade av viruset MyDoom. Surfare världen över kunde inte komma fram, utan möttes av felmeddelande.

De flesta problemen rapporterades från Storbritannien, Frankrike och USA, samtidigt som andra internetanvändare kunde söka som vanligt. Bolaget tonar ned händelsen, och hävdar att webbsidan inte drabbades speciellt allvarligt, uppger BBC.

– Googles sökmotor gick långsamt ett tag, på grund av MyDoom-viruset, uppger bolaget i ett uttalande.

Ny variant

MyDoom-viruset smittar ned PC-användares datorer, söker upp e-postadresser och bombarderar måltavlor via de infekterade datorernas epost. Men den nya varianten av viruset letar också upp epostadresser i chattforum och på webbsidor, via sökmotorer.

– MyDoom använder en revolutionerande ny teknik, jag tror inte vi har sett det förut, säger Graham Cluley, konsult för antivirusföretaget Sophos, till BBC.

Börsintroduceras i augusti

I april annonserade bolaget att Google ska börsnoteras. Något datum är inte bestämt, men enligt uppgifter från analytiker till BBC väntas börsintroduktionen ske någon gång under augusti. Enligt BBC är bolaget värderat till över 36 miljarder dollar, nästan 270 miljarder kronor.

Stämdes av f d anställd

Virusattacken är inte den enda repan i lacken för internetgiganten. Förra veckan lämnade en före detta anställd in en stämningsansökan mot sin förra arbetsgivare, och hävdade att han blivit åldersdiskriminerad. Brian Reid, 54 år, hävdar att han fått sparken eftersom han inte passar in i företagets unga och energiska kultur. Bolaget tillbakavisar påståendena, men uppger ingen anledning till att Reid fått sparken.

Karin Klarström