Mobiltelefoni

Mobilen som är gjord av gamla flaskor

Av: 

Peter Pettersson

TEKNIK

Miljö, HD-video och DJ Samsungs nya ledord

Blue Earth

Samsung satsar också på pekskärmsmobiler.

Och en mobil som ska passa för varje livsstil.

Exempelvis är miljömobilen Blue Earth är gjord av återvunna läskflaskor och drivs av solceller.

Samsung Beat Disc

Finanskris och vikande världsmarknad för mobiler för första gången någonsin under 2009 hindrar inte koreanska Samsung att lansera ett helt knippe nya mobiltelfoner på mobilmässan i Barcelona.

Redan på mässan i fjol lanserade Samsungs ledning målet att ta fram en mobil för varje livsstil. Något som man är på god väg att nå med de 16 nya mobilmodeller som man visar upp i sin monter. Alla kommer till Sverige under första halvåret i år.

Ljud från Bang & Olufsen

För de musikintresserade kommer två pekskärmsmobiler som utvecklats i samarbete med danska Bang & Olufsen. Beat DJ och Beat Disc. Musikmenyerna ha jukeboxbaserade ikoner. Minnet är på 50 megabyte internt med upp till 16 gigabyte externt minne via minneskorts. De har inbygga stereohögtalare med förstärkaren B&O Icepower. Mobilen har automatisk uppdatering av skivkonvolutet, inbyggd gps-modul med stöd för geotaggning och Google maps samt kamera med tre megapixlar.

Ultra Touch finns i tre modeller och har både pekskärm och utskjutbart tangentbord.

C6625 är en mejlmobil som kan vara ett alternativ till en Blackberry eller en E-seriemobil från Nokia.

Filma i HD-kvalitet

Omnia HD är en pekskärmmobil som är den första mobilen som både kan spela in och spela upp video med HD-kvalitet. Skärmen är på hela 3,7 tum och den klarar 16:9 bredbildsformat. Det är den första Symbian-baserade pekskärmsmobilen från Samsung. Den har en kamera som klarar åtta megapixlar, 16 gigabytes internt minne och upp till 32 gigabytes externt minne.

Återvunnen plast

Blue Earth är en miljöanpassad pekskärmmobil. Den är gjord av återvunnen plast. Användargränssnittets teman hänger på eko-profilen och ska göra mobilen energieffektiv med särskilda energisparlägen. Den har en inbyggd stegräknare som räknar ut hur mycket utsläpp man besparar atmosfären genom att välja bort bilen.

Laddaren ska enligt Samsung använda mindre än 0,03 watt i stand by-läge. Förpackningen mobilen kommer i är gjord av återanvänd kartong.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Mobiltelefoni