Dokumenten talar mot kungavännen

Publicerad:
Uppdaterad:

”Aje” Philipsons namn står på Sevos faktura

I en annons i Svenska Dagbladet i dag hävdar kungavännen Anders ”Aje” Philipson att han inte var inblandad i nedtystningsförsöken av Mille Markovic.

Kvitton, bandupptagningar och dokument som Aftonbladet tagit del av tyder dock på motsatsen.

FÖRNEKAR INBLANDNING  Trots att hans namn bland annat nämns på Milan Sevos faktura förnekar Anders ”Aje” Philipson, i en annons i dagens Svenska Dagbladet, att han var inblandad i nedtystningsförsöken av Mille Markovic.
Foto: Foto: Maja Suslin/Scanpix
FÖRNEKAR INBLANDNING Trots att hans namn bland annat nämns på Milan Sevos faktura förnekar Anders ”Aje” Philipson, i en annons i dagens Svenska Dagbladet, att han var inblandad i nedtystningsförsöken av Mille Markovic.

Anders Lettström anlitade den utpekade gudfadern Milan Sevo och hans livvakt Daniel Webb för att köpa en dementi av den tidigare porrklubbsägaren Mille Markovic, huvudkällan till boken ”Den motvillige monarken”.

Priset för Milan Sevos och Daniel Webbs arbete: 500 000 kronor, plus moms.

Bad om originalkvittot

Enligt uppgift till Aftonbladet gjordes betalningen upp på advokat Thomas Martinsons kontor den 16 juni i år.

Med på mötet var Anders Lettströms ombud, advokat Johan Eriksson, samt ”Aje” Philipsons advokat, Björn Rosengren. På fakturan står förutom Lettström och Philipson även kungavännerna Noppe Lewenhaupt och Fredrik Ramberg.

Dagen efter mötet, den 17 juni, frågade Philipsons ombud, Björn Rosengren sin kollega Thomas Martinson efter originalkvittot på överföringen.

Valde att inte svara

Trots att både han och ”Aje” Philipson hela tiden förnekat all inblandning i affärsuppgörelsen med den undre världen skriver advokat Björn Rosengren i ett mejl till Aftonbladet:

”Eftersom Philipsons namn är nämnt på den famösa fakturan ville jag, som Philipsons ombud, försäkra mig om att även Philipson garderades mot eventuella krav om Lettström skulle nå en slutlig uppgörelse med Procap Security (Webbs bolag, reds anm)”.

På följdfrågan varför Philipson skulle riskera några krav över huvud taget om han inte var inblandad i affären, svarar inte Rosengren.

Aftonbladet kan i dag även publicera det ”slutavtal” som författats av ”Aje” Philipsons advokat Rosengren. Där tydliggörs att Milan Sevo och Daniel Webb inte kan ställa ytterligare krav ”av vad slag de nu må vara mot Anders Lettström och heller inte mot övriga i fakturan av den 16 maj 2011 namngivna personer”. Alltså Philipson, Lewenhaupt och Ramberg.

Tvärtemot vad ”Aje” Philipson hävdar i en egenköpt annons i Svenska Dagbladet i dag tyder alltså mycket på att han varit delaktig i affären med Milan Sevo och Daniel Webb.

Josefin Sköld

Anders Johansson

Döm själva – här är kopplingarna till ”Aje”

1. Bandinspelningen

Inför ”Uppdrag Markovic” träffades Anders Lettström och Daniel Webb vid ett flertal tillfällen på olika platser i Stockholm. ”Aje” Philipson nämns som en potentiell medfinansiär och det framgår också att Lettström står i direkt kontakt med Philipson. Sju minuter in i mötet på hotell Amaranten i Stockholm:

Daniel Webb: Det man betalar för, det är en tjänst. Och jag tror det är en bra tjänst.

Anders Lettström: Till exempel har jag pratat med Aje. Och han har definitivt sagt att han var intresserad av att vara med och betala.

/.../

Daniel Webb: Jag är ju en förlängd arm för mina vänner där nere, så är det ju.

Anders Lettström: Senast jag pratade med Aje var i förmiddags. Jag hann mellan två möten ringa honom och då sa han så här: Ja, men det är ju superintressant om vi kan få en dementi och jag är ju beredd att stödja detta så långt det är möjligt för min del va”.

Under en bandad förhandling på medlemsklubben ”Noppes” uppenbaras dessutom ”Aje” Philipsons närvaro då någon hörs hälsa ”Hej Aje, hej!”

2. Fakturan

Fakturan för ”Uppdrag Markovic”, 625 000 kronor, betalas in på Procap Security AB:s konto i Danske Bank den 17 juni 2011 – dagen efter mötet på Martinsons kontor. På fakturan står också upptaget möten med medfinansiärer Lewenhaupt, Ramberg och Philipson. Som referens för insättningen på kontoutdraget anges ”Fakturanr 546” – samma beteckning som på den faktura Aftonbladet tidigare har publicerat.

3. Mejlet

Samma dag som de 625 000 kronorna förs över till Procap Securitys konto, den 17 juni, skickar advokat Björn Rosengren ett mejl till Thomas Martinsson. ”På uppdrag av A Lettströms ombud, advokaten Eriksson översändes härmed handling utvisande ifrågavarande betalning, vilken genomförts som framgår längst ner på dokumentet kl 10.38 i dag. Därmed vore jag tacksam för att du till mig, likaså enligt advokat Erikssons instruktioner, vänligen översänder originalkvittensen.”

4. Slutavtalet

För att försäkra sig om att Sevo och Webb inte skulle ställa ytterligare krav på kungavännerna författade Björn Rosengren, enligt uppgift, ett ”slutavtal” som Aftonbladet i dag kan publicera. I slutet av brevet skriver han att Sevo och Webb inte kan ställa ytterligare krav ”av vad slag de nu må vara mot Anders Lettström och heller inte mot övriga i fakturan av den 16 maj 2011 namngivna personer.”

Alltså Philipson, Lewenhaupt och Ramberg.

Publicerad: