Robotar kan bli våra nya sexpartners

TEKNIK

Framtiden kan bjuda på sexdockor med sensorer

1 av 2 | Foto: Skinnflådd Forskare drar tillbaka humanoidens "skinn" och blottar tekniken.

Den holländske forskaren David Levy, författare till boken ”Love + sex with robots”, tror att vi i framtiden kommer ha sex och kärleksrelationer med robotar.

Han anser att framtidens robotar kommer kunna visa känslor, ha personlighet och fungera som sexpartners.

– Enklare robotälskare finns troligtvis på marknaden redan om fem år, har Levy sagt.

David Levy anser att robotsex kan vara en lösning för dem som exempelvis är extremt blyga eller har psykiska problem.

– Trenden är att robotar utseendemässigt blir allt mer lika människor och kommer mer i kontakt med människor. Först användes robotar på ett opersonligt sätt i fabriker där de exempelvis byggde bilar. Sen användes de för att sortera post eller guida på museer, eller hemma som dammsugare. Nu har man robotleksaker som Sonys robothund eller ”Tickle Me Elmos”, eller digitala husdjur som Tamagotchis.

Prata och visa omtanke

Danica Kragic, 36 år och professor i datalogi med inriktning mot robotperception på KTH, berättar att ämnet sexrobotar som har sensorer och kan interagera med människor är något som länge har diskuterats.

– Många pratar om det här med sexrobotar och visst finns det säkert en kundkrets som efterfrågar en sådan utveckling, säger Danica.

Hon tror att det för den enskilde kunden kanske inte behöver bara behöver handla om ett fysiskt behov, utan snarare om ett socialt behov som kan tillfredsställas. Människan är en social varelse men samtidigt blir vi allt mer distanserade från varandra på grund av stress och höga krav på våra arbeten.

– Det beror på samhällsutvecklingen. Vi bor ensamma i högre utsträckning och har mer pengar att lägga på dyrare prylar. Vi är sociala men tycker om att vara hemma i bostaden. Tänk då att ha en perfekt vän, någon som man aldrig blir ovän med och som alltid stöttar dig och säger precis det du vill höra. Den typen av system tror jag kommer finnas.

Tvärvetenskap

Danica anser att det ibland kan finnas fördel med robotar, jämfört med människor, när det kommer till sociala sammanhang. Nämligen att robotarna finns där "on demand".

– Vi är så stressade och ibland önskar man kanske att det fanns en "på och av-knapp" när man bara vill stänga av. Vi klarar inte alltid olika krav som ställs på oss och sådana här system ställer inte många krav.

Men för att man ska kunna tillverka dessa sociala robotar som kan hålla ensamma personer sällskap, behövs det ett nytt förhållningssätt.

– Robotikfolket måste samarbeta med beteendevetare. Det är viktigt. Vi måste veta vilka krav vi ska ställa på systemen. Vad får de göra och inte göra? Det handlar om robot-etik och inte bara hur robotar beter sig mot människor, utan också om hur människor beter sig mot robotar som senare kan speglas av i beteenden mellan människor.

ARTIKELN HANDLAR OM

Robotar