En klapp som säger klick

Publicerad:
Uppdaterad:

10 kompaktkameror testade

En av de vanligare klapparna i tomtens säck är kompaktkameran.

Vi har testat 10 heta modeller och tipsar om hur du hittar kameran som är rätt för dig.

Trots ökad konkurrens från mobiler med inbyggd kamera säljs det stora mängder kompaktkameror fortfarande. För på samma sätt som mobilkamerorna har blivit bättre är nu kompakterna långt bättre än för bara några år sedan. Men vad ska man tänka på inför köpet?

Upplösning

De flesta kompakter i testet har omkring 10 megapixel vilket räcker mer än väl för vanliga behov. Allt därutöver är egentligen bara skryt och ger inte bättre bilder.

Bildstabilisering

En bra och nyttig funktion som ger skarpare bilder, framför allt om du zoomar in kraftigt på dina motiv. Men den skall vara optisk, digital bildstabilisering ger inte alls samma resultat.

Zoom

3 gånger optisk zoom räcker i de flesta sammanhang, fråga dig själv om du verkligen vill betala för mer än så. De flesta bilderna tar vi ändå inomhus och då är bra vidvinkel viktigare.

Fokus

Kompakter har som regel långsammare autofokus än en systemkamera. Ett bra tips är att du först låser skärpan genom att pressa ner avtryckaren halvvägs. Vänta tills rätt ögonblick infinner sig och ta bilden blixtsnabbt genom att trycka ner helt och hållet.

Storlek

En kamera som är för klumpig att ta med sig är ingen bra kamera - för då blir ju inga bilder tagna alls. Fundera därför noga på hur stor just din kamera ska vara.

Andreas Liebert, Prylportalen.se

Publicerad: