Höstkameror för amatörer och entusiaster

1 av 6 | Foto: PowerShot SX110
TEKNIK

Canon släpper en rad nya kameror.

Fyra nya kompakta digitalkameror.

Samt ett nytt kamerahus för de mera fotointresserade.

I dag visade Canon upp sin höstnyheter i Stockholm. Kameror, skrivare och skanners.

På kamerasidan visade man upp tre nya kompakta digitalkameror. PowerShot SX110 IS samt Powershot A1000 IS, A200 och E1.

SX110 IS är nio megapixels kamera som har tio gånger optisk zoom och tjugo olika stödprogram för att lättare ställa in kameran för olika typer av bildtillfällen. Den har också ansiktsigenkänning och optisk bildstabilisator samt teknik för att ta bort röda ögon. Cirka 2 800 kronor kommer kameran att kosta när den kommer i butik i september.

A1000 IS har en maximal upplösning på tio megapixel och sex gånger optisk zoom. Den har inte bara en 3-tums bildskärm utan även optisk sökare som visar hela bilden samt sjutton stödprogram, ansiktigenkänning och bildstablisator. Priset hamnar runt 2 400 kronor.

A2000 IS har en enklare tiomegapixelskamera som har fyra gångers optisk zoom. I övrigt har den samma teknik som A1000S men saknar optisk sökare. Den kommer att gå på cirka 2000 kronor.

PowerShot E1 är en kamera som Canon tror ska rikta sig mot en kvinnlig publik. Den har mjukare former i designen och finns i färgerna vit, rosa eller blå. Den har en upplösning på tio megapixel och fyra gångers digtal zoom, sjutton stödprogram, ansiktigenkänning och bildstablisator. Den har också optisk sökare som A1000S. Pris cirka 2 000 kronor.

Alla de fyra nya kompaktkamerorna drivs med två vanliga AA-batterier.

De större spegelreflexkamerorna upplever en renässans för närvarande. Canon visade i dag upp EOS 50D som har en 15,1 megapixels cmos-sensor och klarar bildserier med 6,3 bilder per sekund. Den har sjävrengöring av slutaren och är fullt ut kompatibel med Canon EF och EF-S objektiv och blixtaggregat i Speedlite EX-serien. Priset för bara kamerahuset hamnar på cirka 14 000 kronor. Med ett EF-S 17-85/4-5,6-objektiv hamnar priset på 17 800 kronor.

På skrivarsidan lanserar Canon PIXMA MP980, en allt-i-ett skrivare/skanner. Den kan skriva ut bilder på 10x5 centimeter med fotolabbkvalitet på tjugo sekunder. Skrivaren kan anslutas trådlöst eller via ethernetkabel. Priset hamnar på 3 300 kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kameratest