Teknik

Mini-pc årets julklapp

Av: 

Peter Pettersson

TEKNIK

Elektronikbranschen har gjort sitt val

Årets julklapp blir mini-pc:n.

Det räknar Elektronikbranschen med.

Få produkter har sålt lika bra första året.

Klappad och klar för säcken?
Klappad och klar för säcken?

I förmiddags klockan tio utsåg Elektronikbranschen traditionsenligt årets prylklapp. Efter gps och platt-tv är det nu dags för mini-pc:n eller netbooks som de också kallas.

Det är små, bärbara persondatorer med skärmar mellan sju och tio tum som kostar från strax över 2 000 kronor. De väger lite. Från knappa kilot upp till cirka 1,5 kilo.

Till skillnad mot de flesta bärbara datorer har mini-pc en hårddisk som är en så kallad transistoriserad flashdisk (ssd) som saknar rörliga delar. Men eftersom flashdiskar är dyra är utrymmet begränsat. Ofta bara mellan 4-8 gigabyte.

Enklare dator för internet och e-post

Mini-pc är i första hand tänkta för användare som vill kunna surfa trådlöst på Internet, sköta e-posten och skriva enklare texter på en dator som har relativt lite lagringsutrymme.

De första datorerna dök upp på den svenska marknaden i juni och sedan dess har de svenska importörerna i princip sålt slut på de enheter man lyckats komma över.

På IFA-mässan i Berlin i slutet av augusti visades dessutom flera modeller som också har större lagringsutrymme.

Flera av modellerna som finns på den svenska marknaden i dag har, utöver trådlöst- och vanligt nätverk, också inbyggda 3g-kort så man kan surfa via 3g-nätet när man behöver.

Mycket populära

Under de första tre månaderna som mini-pc funnits i Sverige såldes drygt 50 000 datorer och för helåret 2008 räknar man med att sälja över 100 000 apparater.

Mini-pc:s popularitet kan bero på att de flesta som köpt en sådan har dessutom ytterligare en stationär eller bärbar pc. Det kan betyda att inga alternativ man hittills haft har visat sig vara bärbara nog.

ANNONS EXTERN LÄNK

Näst sista dag! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Aftonbladets bloggar
Publisert: