Datorer

Nytt virus sprids via Outlook

TEKNIK

Sircam kan radera filer på hårddisken och vidare- befordra känslig information till alla i din adressbok

Det nyligen upptäckta dataviruset Sircam sprids mycket snabbt över världen.

Nu har det även drabbat Sverige med stor kraft.

Viruset sprids via e-post och drabbar användare av Oulook.

Så här kan ett meddelande som innehåller viruset se ut.
Så här kan ett meddelande som innehåller viruset se ut.

En egenhet hos Sircam är att det lägger till filer från hårddisken till ursprungsfilen och sedan vidarebefordrar den till alla adresser i användarens adressbok. Alla som tar emot virusfilen kan sedan läsa dokumentet från virusspridarens hårddisk.

- Det finns risk för att fel information kan spridas till fel människor väldigt snabbt, säger antivirusexperten Per Hellqvist till Idg.net

Sircam aktiveras när Window startas om eller en exe-fil körs. När viruset aktiverats väljer det slumpmässigt en fil från hårddisken och använder det som titel på mejlet.

E-postmeddelandet skickas ut till alla i adressboken.

Det är oklart om viruset raderar filer på hårddisken. Antivirusföretaget Symantec skriver på sin sajt att risken är en på 20 att hela C-disken raderas. Men det drabbar bara datorer där datumformatet är på formen dag/månad/år.

I 4-5 procent av fallen gör viruset att utrymmet på din hårddisk fylls upp, genom att hela tiden lägga till text till filen c:recycledsircam.sys

Sircam hittades för första gången i måndags förra veckan. Nu toppar viruset den engelska operatören Messagelabs lista över mest spridda virus. Enligt Messagelabs finns viruset redan i minst 110 länder.

Aftonbladet har under tisdagen talat med ett flertal svenska storföretag. Inget av dem menar dock att viruset skapat några problem.

Antivirusprogram och sunt förnuft bästa skyddet

Du skyddar dig bäst mot viruset genom att se till att du har ett antivirusprogram installerat och att det är uppdaterat. Kom ihåg att du aldrig ska klicka på bilagor som du inte är hundraprocentigt säker på vad de innehåller, även om de kommer från vänner.

Mejl som innehåller sircam kan ha olika titlar, och bilagan heter olika saker. Men du kan känna igen dem på att de innehåller ett meddelande som ser ut så här: Hi! How are you?

I send you this file in order to have your advice

See you later. Thanks

Nu kan du ladda hem en fix-fil

Nu finns en fix som gör att du kan ta bort Sircam-viruset från din dator på antivirusföretaget F-secures sajt. Obs! Läs igenom instruktionerna innan du använder fixen.

Så skyddar du dig mot virus

Lotta Holmström, Andreas Alfredsson

Publisert:

Aftonbladet

/

Teknik

/

Datorer

ÄMNEN I ARTIKELN

Datorer