Mobiltelefoni

Brittiska lärare kan komma att undervisa i upphovsrätt på nätet

TEKNIK

"Vi måste förändra folks attityder"

Snart kan brittiska skolbarn få lära sig att det är fult att använda Napster och liknande program.

De kan komma att undervisas i upphovsrätt och att det är brottsligt att sprida upphovsrättsligt skyddade filer över nätet, skriver salon.com.

Brittiska skolbarn ska få lära sig att värna om upphovsrätten.
Brittiska skolbarn ska få lära sig att värna om upphovsrätten.

Det är en grupp tillsatt av brittiska kulturdepartementet som ligger bakom förslaget. De kallar sig Creative Industries Task Force och består bland annat av representanter för musik- och tv-industrin samt förläggare. De tycker inte att lagstiftningen räcker till, och vill nu komma åt problemet med piratkopiering genom att påverka ungdomarnas moral så att de självmant slutar byta mp3:or med varandra.

I en rapport framhäver de vikten av upphovsrätt inom många ämnen som redan finns på skolschemat, bland annat musik, litteratur, konst och engelska.

Upphovsrättsundervisningen skulle enligt förslaget integreras i den vanliga undervisningen, och ske när barnen är mellan 12 och 18 år gamla, uppger salon.com. Gruppen har även förslag på hur barnen skulle lära sig att förstå vikten av upphovsrätt. "Skolbarnen bör lära sig att inse betydelsen av sin egen kreativitet, och det lär de sig genom att använda copyright-symbolen på sina skolarbeten", står det i rapporten.

Nytt skolämne lär ut moral

Hösten 2002 kommer ett nytt ämne att bli obligatoriskt i brittiska skolor. Citizenship - medborgarskap - heter det, och lektionerna kommer bland annat att handla om medborgerliga rättigheter och skyldigheter, moral och sexualundervisning. Eleverna ska formas till goda och laglydiga medborgare.

Anthony Murphy, chef för upphovsrättsavdelningen på brittiska patentverket, tycker att upphovsrättsfrågorna passar utmärkt in här.

- Vi måste förändra folks attityder, säger han i ett pressmeddelande.

- Tanken att förfalskningar och piratkopiering är brott som inte straffas är en alltför vanlig uppfattning. Brott mot upphovsrätten har stor inverkan på arbetssituationen även på kommunnivå, och har kopplingar till den grövsta formen av organiserad brottslighet.

Upphovsrätt på nätet omstritt ämne

Men kommer verkligen ungdomar att ta till sig undervisningen och sluta ladda hem mp3:or, kopiera ur böcker och publicera upphovsrättsskyddade bilder på sina hemsidor?

Jessica Litman, lagprofessor på Wayne State University, säger till salon.com:

- Ungdomar, och även andra, tror att upphovsrätt betyder något annat än vad lagen säger. Många av dem tror till exempel att om du köper en CD så köper du rätten att dela med dig av musiken.

Hon är tveksam till undervisning om rätt och fel inom ett så omstritt ämne som upphovsrätt på nätet.

Miljardindustri

Lotta Holmström

Publisert:

Aftonbladet

/

Teknik

/

Mobiltelefoni

ÄMNEN I ARTIKELN

Mobiltelefoni