Teknik

Skydda din dator mot supervirusen – gratis

TEKNIK

Allt fler utsätts för attacker på Internet

Internet är fullt med virus och skräpprogram.

För att skydda din dator behöver du antivirus och brandvägg.

Aftonbladet.se tipsar om gratisprogram som håller problemen borta.

Hoten mot vår datorsäkerhet ökar hela tiden. Under andra halvåret i fjol upptäcktes i genomsnitt 45 nya datorvirus per dag. Det visar statistik som ställts samman av datorsäkerhetsföretaget Symantec.

Antalet unika phishingförsök där avsändarna till exempel försöker lura bankkunder att lämna ut sina unika koder, uppgick under samma period till över 166 000.

Samtidigt ökar antalet maskar, keyloggers där hackare försöker stjäla inloggningsuppgifter och så kallade botar där hackare tar kontroll över din dator.

Internet Explorer värst drabbat

Bland webbläsarna är Microsofts webbläsare Internet Explorer den mest utsatta. Nära 80 procent av alla hackerattacker har enligt Symantec drabbat Internet Explorer. Men så är det också den vanligaste webbläsaren på marknaden.

För att klara sig undan attacker och för att kunna fortsätta att använda Internet för bankärenden och näthandel krävs att man förser sin dator med antivirus och en fungerande brandvägg.

Det finns ett antal programvaror från ledande leverantörer som ger sådant skydd. Om man vill ha både antivirus och brandvägg kostar programmen mellan 575-900 kronor.

Gratis virusskydd

Men det finns billigare lösningar. Det finns gratisprogram som gör i stort sett samma jobb. Gratisprogram som åtminstone för vanliga hemanvändare räcker bra.

De vanligaste problemen man råkar ut för i hemdatorn är skräppost, och skräpprogram som installeras av olika webbsajter man besöker.

För att skaffa ett tillräckligt skydd är kombinationen AVG Antivirus och brandväggen Zone Alarm ett bra alternativ.

Peter Pettersson

Publisert:

Aftonbladet

/

Teknik