Sänk elräkningen – med tio enkla knep

Att spara energi behöver inte vara svårt.

Här är tio enkla energitips som kan sänka din elräkning.

Skaffa solfångare

Med en solfångare kan du få upp till halva varmvattenbehovet "gratis". Kontakta din kommuns energi- och klimatrådgivare för mer information. 

Välj el märkt med bra miljöval

El som är märkt med Bra Miljöval kommer enbart från förnybara energikällor som exempelvis sol- och vindkraft. Denna typ av el kostar cirka tio kronor mer i månaden vilket du snabbt sparar in genom att byta till energismarta produkter.

Hitta energitjuvar

I ditt hem finns en mängd "elbovar" gömda. De vanligaste tjuvarna är elslingor, gamla frysboxar, el-radiatorer, onödig belysning och dragiga fönster.

Skaffa grenkontakter

En grenkontakt med strömbrytare stänger smidigt av flertalet apparater samtidigt. Detta förhindrar prylarna från att stå och dra onödig el standby och kan spara 10-20 procent av din hushållsel.

Montera snålspolande munstycken

Snålspolande munstycken på dusch- och kökskranar hjälper dig att dra ner på vattenförbrukningen i ditt hem.

Vädra ordentligt

Istället för att lämna ett fönster på glänt – vädra snabbt och rejält, helst med korsdrag. På detta sätt byts luften ut utan att möbler och väggar kyls ner.

Dra för gardinen

Ett simpelt sätt att spara energi är att dra för gardiner eller persienner under natten på vintern. Detta enkla knep sänker värmeutstrålningen.

Tina fryst mat i kylskåpet

Genom att tina mat i kylen sparar du energi då kylan från maten tas om hand av kylskåpet. Dessutom mår maten bättre av att tinas upp långsamt.

Dammsug baksidan på kylen

Kylens och frysens kompressorer jobbar mer effektivt när dammråttorna är borta. Det är även viktigt att frosta av frysen med jämna mellanrum.

Skapa klimatzoner

Dela in ditt hem i zoner med olika temperatur. Exempelvis är det ofta skönt att ha det lite svalare i sovrummet. En genomsnittlig sänkning på en grad minskar energianvändningen med fem procent. 

Källa: Naturskyddsföreningen

Publisert: