Dyr nota för "gratis" Iphone-spel

TEKNIK

Daniel lät sin väns dotter spela ett "gratis" Iphone-spel.

Notan kom nästa dag – 771 kronor.

I helgen besökte Daniel, 38, en vän och dennes tioåriga dotter. Tioåringen blev uttråkad och Daniel laddade ner spelet "Tap Zoo" till sin Iphone. Det var helt gratis att ladda ned, men nästa dag kom en räkning på 771 kronor. Tioåringen hade köpt saker inne i spelet – och betalat med riktiga pengar.

Funktion påslagen

– Den dyraste enskilda saken var en påse guldpengar, den kostade över 700 kronor.

Så hur är det möjligt att en tioåring kan handla för hundratals kronor i ett djurspel?

När Daniel laddade ner gratisspelet var funktionen "In-App purchases" påslagen, det är standardvalet i "Tap Zoo". Funktionen möjliggör köp inne i spelet.

Riktat till barn

Han gav omedelbart telefonen till sin väns tioåriga dotter. Och utan att veta om det kunde flickan shoppa loss på Daniels bekostnad.

– Om man tar sig tid att läsa hela beskrivningen när man laddar ner spelet så står det att man kan handla för riktiga pengar, men det är inget avtal som man måste godkänna. Och det här är ju ett spel som är riktat till barn. Då kan man inte drömma om att det här ska vara möjligt och så här dyrt, säger Daniel.

Varningar

Han är inte ensam. På internet finns tusentals varningar och exempel på hur "gratis" barnspel kan kosta tusentals kronor i slutänden. Det gäller alla spel i vilka det går att handla med riktiga pengar, men Tap Zoo är speciellt då det handlar om så höga summor.

Aftonbladet söker Apple för en kommentar.