Mobiltelefoni

Så blir nya iPhone

Av: 

Peter Pettersson

TEKNIK

...om man får tro ryktena

MINNEAPOLIS

På måndag lanserar Apple sin nya Iphone.

Spekulationerna på nätet om vad som ska komma är vilda.

Aftonbladet.se:s Peter Pettersson reder ut ryktesfloran.

Apple har en princip: att aldrig kommentera rykten. Den principen leder till att mängden rykten istället ökar.

På måndag startar Apples årliga utvecklarkonferens WWDC i San Francisco och då kommer Apples marknadsdirektör Phil Schiller att lansera nya produkter. Inför det är nätet fullt av olika mer eller mindre sannolika rykten.

Här är de hetaste:

En eller flera nya iPhonemodeller

Ipod med kamera

Uppgraderade Macbooks

En bärbar mini-pc med virtuellt tangentbord

Vilka av dessa prylar är det sannolikt att vi får se på måndag?

En ny iPhone är det helt klart att det blir. Det kommer en ny modell som troligen kommer att finnas i flera olika minnesstorlekar. Från 4-32 gigabyte. Ett sätt att få fram även billigare varianter av telefonen. Så de två första ryktena är av allt att döma sanna.

Kamera i iPoden?

Ipod med kamera. iPod Touch är Apples mest avancerade mp3-spelare. Den har sålt bra och har legat före konkurrenterna. Men med lanseringen av Microsofts uppgraderades Zune kan det krävas mer. Och en kamera i iPod Touch är inte osannolikt.

Nytt under armen

När det gäller Apples bärbara datorer i Macbook-serien är det dags för en uppgradering. Den senaste saknade fortfarande någon modell som har inbyggt modem för 3G-uppkoppling. Troligast är att Apple lanserar en Macbook Air med 3G-teknik.

Minidator

Bärbar mini-pc - en våt dröm för många Apple-freaks. Men den lär inte lanseras på måndag. Flera olika källor hävdar att det är ett projekt som Apples vd Steve Jobs arbetat med under sin sjukskrivning. Den slutar den 30 juni och det talas redan om ett nytt Apple-event i juli. Det skulle kunna vara lanseringen av en mini-pc.

När det gäller nya iPhone så är detta känt i nuläget:

Nästa version får minst en 3,2 megapixelkamera som kan spela in video. Inte någon revolution direkt med tanke på vad andra mobiler klarar av. Men för iPhone är det ett steg framåt. Apple ska även ha lagt beställningar på en 5 megapixelkamera. Den lär i så fall hamna i toppmodellen med 32 gigabyte minne.

Högre hastighet

Hastigheten för mobil bredbandsuppkoppling via iPhone kommer att ökas till 7,2 megabit per sekund. Däremot lär snabbare hastigheter, (lte), dröja till tidigast 2010.

Det verkar också som om nya iPhone kommer ha en inbyggd digital kompass.

På WWDC kommer man också att fokusera mycket på nya programvaran 3.0 för iPhone som också kommer att kunna köras på äldre versioner av mobilen.

Allt på en gång

Det nya operativsystemet för iPhone kommer troligen att ha stöd för multitasking, alltså köra flera olika program samtidigt. Det innebär att man med förbättrad push-funktion kan hämta mejl i bakgrunden samtidgt som andra program körs.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Mobiltelefoni