Teknik

Så slipper du virus

Av: 

Peter Pettersson

TEKNIK

Expertens tips håller din dator pigg

Hårt drabad Kevin Berg gick in på en webbsida om dataspel och fick över 12 000 virus i sin dator.
Hårt drabad Kevin Berg gick in på en webbsida om dataspel och fick över 12 000 virus i sin dator.

Se till att skydda din dator från virus.

Riskerna ökar för var dag som går.

–?Jag hade över 12 000 ­virus i min dator, säger ­Kevin Berg i Aneby.

Datorvirus fortsätter att öka lavinartat. Under förra året ­registrerades runt 1,5 miljoner olika virus och skräpprogram på Internet. 2007 registrerades 500?000. Och det betraktades då som en kraftig ökning.

Hoten från Internet kan skada eller slå ut en dator. De kan också ta över kontrollen över datorn eller användas för att stjäla inloggningskoder och till och med registrera tangent­tryckningar för att komma över lösenord.

De personer som skapar ­virus kan ha olika syften med det de gör. En del vill bara ­orsaka skada och störningar. Andra är ute efter att försöka stjäla andras pengar genom att komma åt kontokortsinformation eller koder till bankkonton.

Exakt hur många svenskar som drabbas varje år vet man inte. Men i takt med att allt fler använder datorn för allt från bankärenden till att handla i webbutiker ökar riskerna att drabbas.

Skadliga program sprids

Den kraftiga ökningen av ­sociala nätverk som Facebook och Myspace samt nätbaserad lagring och uppdatering som Mobil Me, ökar också risken för att skadliga program ska kunna spridas på nya vägar.

Det finns till och med cyberskurkar på Internet som lurar användare att köpa falska antivirusprogram.

Det ser ofta ut som om ­datorn skannats efter virus och en popupskylt visas som säger att man måste köpa en fullständig version för att få bort viruset som upptäckts. Men det enda man får bort är skylten. Något virus utöver bondfångartricket finns inte.

Och bedragarna tjänar pengar.

Har man drabbats tar det ­ofta lång tid att rensa bort skräpprogrammet ur datorn.

”Datorn började bli slö”

Kevin Berg i Aneby använde antivirus men hade oturen att gå in på en webbsida där det fanns en ny form av virus som programmet inte hittade.

–?Jag skulle kolla grejor om ett dataspel och direkt märkte jag att datorn började bli slö. När jag sedan kollade med uppdaterat antivirusprogram hade jag fått över 12?000 virus i datorn, säger Kevin.

Antalet svenskar som använder antivirusprogram ökar. Men fortfarande är det minst en av tio som inte skyddar sin dator alls.

–?Sedan attacken ser jag till att ha uppdaterat virusskydd i datorn, säger Kevin.

Publisert: