Ladda för sköna bilresor

12-voltsklapparna som gör bilen självförsörjande

Visst kan man bo i bilen.

Det finns 12-voltsprylar som klarar det mesta.

Allt från kylskåp och tv till plastgran lagom till jul.

Uppfinningsrikedomen är stor när det gäller att ta fram prylar som kan köras med 12-voltsuttaget i bilen. Eller "uttagen" kanske man ska säga nuförtiden. Det är inte längre bara stora suv:ar från USA som har mer än ett 12-voltsuttag. Även svenska familjebilar som Volvo och Saab erbjuder sådana.

Aftonbladet har kollat av marknaden för 12-voltsprodukter och vill man så går det att lösa det mesta i bilen med hjälp av de nya prylarna.

Eller vad sägs om kaffebryggare, kraftfulla dammsugare, digital-tv, kombinerat kyl/värmeskåp, strålkastare, kaffekopp med inbyggd värme, belysning, och vattenkokare.

Bara för att nämna några. Sedan finns det en uppsjö av roliga småprylar som mest är till för att styla bilen, eller skoja med omgivningen.

Det är allt från kartlampor i form av en delfin som lyser med blått bluetooth-ljus eller tärningar med inbyggd belysning som kan hängas under backspegeln till en julgran av plast med tio lampor.

Om man trots allt behöver fler 12-voltsuttag finns det fler varianter på grenkontakter som gör det möjligt att ansluta ännu fler grejer. Några har även usb-uttag så att man kan ladda mobil, mp3-spelare och digitala kameror.

Behöver man kunna använda prylar som kräver 230 volt finns det konvertrar som också passar till att ladda datorn.

Men glöm för all del inte att köra bilen emellanåt också så att batteriet laddas. Annars blir glädjen med 12-voltsprylarna kortvarig.

Publisert: