Apple

Här är nya Ipad Pro – utan hemknapp

Apple lanserar tre stora nyheter – så blir nya Ipad Pro

Av: 

Babs Drougge

TEKNIK

Apple lanserade som väntat en ny Ipad Pro under gårdagens lanseringsevent i New York.
Precis som det ryktats om slopas nu den gamla hemknappen.

Förväntningarna var stora och ryktena många inför Apples andra lanseringsevent den här hösten. Och många av dem skulle visa sig besannas. Förutom en helt ny Macbook Air och en ny Mac Mini släpper bolaget två nya Ipad Pro.

Precis som väntat består den nya paddan av en i stort sett heltäckande skärm, med bara en tunn ram runtom. Ramen lämnar inget utrymme åt den gamla hemknappen, som fått stryka på foten, vilket stämmer överens både med de rykten som föregått släppet, samt den bana som som Apple slagit in med sina senaste mobiler.

Nya Ipad Pro har Liquid Retina och 7-megapixels kamera.

Med sig på flykten tog hemknappen sin trogna följeslagare Touch ID, som nu ersätts med Face ID. Enligt Apple finns det nu inget rätt eller fel sätt att hålla sin Ipad på, och Face ID ska fungera lika bra oavsett vilken vinkel du har på plattan.

Skärmen är av samma LCD-typ som på Iphone Xr, så kallad Liquid Retina, med rundade kanter. Kameran i nya Ipad Pro har 7 megapixlar.

ANNONS

Prisvärdaste Apple-telefonen – köp iPhone XR billigast här

Extern länk från Prisjakt

Läs mer

Nya Ipad Pro har inget upp eller ner.

Monsterprestanda

Apple beskrev under eventet den nya processorn A12x Bionic som ett monster, som gör paddan snabbare än 92 procent av alla PC-laptops som sålts det senaste året. Processorn är tillverkad med 7 nanometersteknologi och rymmer över tio miljarder transistorer.

Nya Ipad pro ska ha 35 procent bättre prestanda vid enkelkärnig användning och upp till 90 procent bättre multicore-prestanda. Grafikmässigt ska den också vara dubbelt så snabb som sin föregångare – Apple väljer att jämföra paddan med en X-Box. Lagringsutrymmet sträcker sig från 64 GB upp till hela 1 TB.

Nya Ipad Pro är bara 5,9 millimeter tjock, eller tunn.

Trots den kraftiga prestandan är de nya paddorna otroligt tunna, och mäter så lite som 5,9 millimeter på höjden. Den mindre paddan behåller samma yttermått som den tidigare, men 10,5-tumsskärmen ersätts med en något större skärm på 11 tum.

Den större Ipaden behåller i stället sin gamla skärmstorlek, 12,9 tum, men minskar ganska betydligt i storlek, tack vare den tunnare ramen. Som referens nämner Apple ett vanligt pappersark.

USB-C-port med omvänd laddning

Till mångas stora glädje ersätts lightningporten med den nära nog nya branschstandarden USB-C. En annan liten bonus är att man kan ladda sin mobil från Ipaden, om man skulle drabbas av strömkris på språng.

Precis som renderade bilder av Ipaden föreslog har de rundade kanterna plattats ut och ersatts med de skarpare kanter vi minns från Iphone för några generationer sedan. På dem kan man fästa den nya Apple Pencil, som automatiskt parkopplas och börjar ladda när den fäster magnetiskt på kanten.

Nya Apple Pencil fäster magnetiskt på kanten av nya Ipad Pro.

Precis som de andra nyheterna dök nya Ipad Pro upp direkt för beställning, och finns tillgänglig från den sjunde november.

Den billigaste varianten med 64 GB lagring går loss för 9 695 för 11-tumsvarianten, respektive 11 995 för den större på 12,9 tum. Till besvikelse för alla guldälskare där ute finns de bara tillgängliga i färgerna silver och rymdgrå.

Publisert:

LÄS VIDARE

Iphone Xr vs. Xs – likheter och skillnader

ÄMNEN I ARTIKELN

Apple

Ipad

New York