Apple

Här är nya Mac Mini – med massor av portar

Uppdateras med flashlagring och upp till sexkärnig processor

Av: 

Stein Jarle Olsen

Apple lanserade en ny Mac Mini i New York den 30 oktober 2018.
Apple lanserade en ny Mac Mini i New York den 30 oktober 2018.

TEKNIK

Under Apples andra lanseringsevent för hösten avtäckte de den något styvmoderligt behandlade Mac Mini i en ny variant.
Som kompensation för åren i skuggan får datorn den fräscha färgen rymdgrå.

Apple hade fullt upp med lanseringarna under sitt New York-event på tisdagen. Först ut var nya Macbook Air, och därpå drog Apple upp en ny Mac Mini ur sin hatt.

Dagen modell har inte uppdaterats sedan 2014 (!), så det var absolut på tiden att de kom en uppdatering.

Kan fås med sex kärnor

Utvändigt är det lite som skiljer den nya från den gamla, förutom att datorn nu blir tillgänglig i Space Gray-finishen vi känner igen från Macbook-serien.

Invändigt kallar emellertid Apple den nya modellen för en ”best”. Till och med instegsmodellen får en fyrkärnig åttondegenerations Intel-processor, men datorn kommer också att kunna fås med en sexkärnig modell.

Det handlar dessutom om vanliga desktop-processorer, inte de bärbara och svagare varianterna. Apple hävdar själva att prestandan är upp till fem gånger så hög som hos den förra modellen.

Många anslutningar

Mac Mini kommer att kunna få upp till 64 GB RAM-minne (SO-DIMM, så den kommer att vara utbytbar). I motsats till tidigare kommer den nya modellen enbart att levereras med flashlagring. Instegsmodellen kommer med 128 GB, men Mac Mini kan konfigureras med upp till 2 TB. Ett nytt kylsystem ska ge dubbelt så hög luftgenomströmning som tidigare.

Och till skillnad från sina bärbara maskiner, snålar inte Apple med anslutningsmöjligheterna på den nya Minidatorn. Här får du fyra USB-C/Thunderbolt 3-portar, HDMI, två USB-A-portar och gigabit ethernet. Det sistnämnda kan dessutom uppgraderas till 10 gigabit.

Nya Mac Mini har många portar på baksidan.

Kan beställas nu

Precis som med nya Macbook Air är chassit tillverkat av 100 procent återvunnen aluminium. Den nya Mac Mini kan beställas i dag, och ska vara tillgänglig från och med den 7 november.

Nya Mac Mini börjar vid 9 995 kronor, vilket är betydligt mer än de har begärt för dagens version.

För det priset får du alltså en fyrakärnig Intel Core i3-processor på 3,6 GHz, 8 GB RAM och 128 GB flashlagring. Tangentbord, mus och skärm får du eventuellt köpa till.

Artikeln publicerades först på tekniksajten Tek.no.

Publisert:

LÄS VIDARE

Här är nya Ipad Pro – utan hemknapp

ÄMNEN I ARTIKELN

Apple

Datorer

New York