Clas Ohlson

Test: Exibel BIT100 – Classes trådlösa lurar

Clas Ohlson gör egna true wireless-hörlurar – Så bra är dom

Av: 

Stein Jarle Olsen

Exibel BIT100 Test.
Exibel BIT100 Test.

TEKNIK

Clas Ohlsons egna helt trådlösa hörlurar är helt okej för sitt pris, tycker Tek.no:s teknikexpert.

För kategorin helt trådlösa hörlurar återstår fortfarande att övertyga oss riktigt ordentligt. Barnsjukdomarna har florerat, och priserna ligger i stort sett fortfarande kvar på 1 500 och uppåt.

Nu hoppar emellertid Clas Ohlson på tåget med sitt Exibel-märke, och deras nya BIT100 kostar ”bara” 699 kronor.

Antagligen rör det sig om en generisk Kinaprodukt som Clas Ohlson har satt sitt namn på, utan att det behöver vara något negativt.

Ganska diskreta i örat

Designen är relativt ospännande, med svart plast och en subtil Exibel-logga längst ut. Lurarna är några millimeter längre än till exempel Earins superdiskreta M-2, vilket göra att de sticker lika mycket längre ut ur örat. Det är fortfarande långt ifrån de värsta vi har sett på just det området.

Lurarna har varsin multifunktionsknapp längst ut, vilken kan användas för att spela/pausa musik (ett tryck), hoppa fram eller tillbaka en låt (två tryck på höger respektive vänster lur), eller svara i telefon.

Du kan alltså inte justera volymen direkt på hörlurarna. Att behöva trycka in lurarna längre in i örat för at byta låt är inte heller optimalt, men vi tar det hellre än att inte ha möjligheten över huvud taget.

Det är också lite irriterande att du måste sätta på båda lurarna var för sig varje gång du tar ut dem ur etuiet. En automatisk på- och av-funktion hade varit praktisk.

Exibel BIT100 är ganska diskreta i örat.

Måste användas med vingar

BIT100-lurarna kommer med tre uppsättningar kombinerade pluppar och vingar. Därmed kan du inte kombinera till exempel stora vingar med små pluppar. Det kan vara en utmaning om du har lite oortodoxt proportionerade öron, men vi vill tro att de flesta kommer att kunna hitta ett par som fungerar bra.

För undertecknad blev det det minsta setet, och med det sitter hörlurarna relativt bra på plats, även vid intensiva huvudrörelser. Det är också värt att lägga märke till att du inte kan använda de här hörlurarna utan vingar, så om du har en aversion mot det bör du redan nu välja något annat.

Plupparna och vingarna sitter ihop på Exibel BIT100.

Laddetuiet som följer med är litet och kompakt, och innehåller tillräckligt med ström för att ladda lurarna två gånger. Det ger en total batteritid någonstans mellan sex och tio timmar, enligt Clas Ohlson, eftersom lurarna ska hålla två till tre timmar på en laddning. Det är ganska magert, men så kostar också Exibel-lurarna en tredjedel så mycket som de flesta andra produkter i den här kategorin.

Vi hade gärna också önskat att etuiet hade en liten magnet för att hålla lurarna på plats, för det kan vara lite av en utmaning att hitta exakt rätt position när du ska sätta in dem.

Annars har vi lite att klaga på med etuiet. Det är fickvänligt, men den blanksvarta finishen är väldigt känslig för repor och fingeravtryck, så det kommer nog inte att se så fint ut efter några veckors användning.

Etuiet till Exibel BIT100 är bra, men drar lätt åt sig fingeravtryck.

Faktiskt ganska bra ljud

Vi hade inte särskilt höga förväntningar på ljudkvaliteten, men den är faktiskt ganska bra. BIT100 placerar sig något över gränsen till den kyliga och metalliska sidan vad gäller klangbalans, men har en ganska luftig och expansiv ljudbild att bjuda på, och bra balans genom hela registret.

Vi hade kanske önskat oss lite mer djupbas, men detaljnivån i toppen är godkänd, och det låter överlag ganska bra, särskilt med tanke på priset. Diskanten är dessutom ganska fint avrundad, så att du kan spela relativt högt utan att det låter skärande eller jobbigt.

Blåtandsanslutningen är i stort sett stabil, men vi har upplevt vid ett par tillfällen att ljudet har hoppat ur under korta stunder. Inte så mycket att det avskräcker, och i stort sett har de varit pålitliga.

Bra inne, inte lika bra ute

Samtalskvaliteten i lugna omgivningar är acceptabel, och du kan definitivt använda dem till att besvara samtal på kontoret. Precis som hos en del andra produkter i den här kategorin får du emellertid bara ljudet serverat i ena örat, höger i det här fallet, vilket är irriterande. Snälla, ge oss stereoljud.

I stökiga omgivningar utomhus är situationen emellertid en annan. Det verkar inte som om BIT100 har någon form av brusreducering i mikrofonen, så allt brus från omgivningen kommer med i ljuder som samtalspartnern serveras. ”Det är så dåligt att jag hade bett dig att ta av hörlurarna och prata rakt in i telefonen”, konstaterade kollegan Niklas Plikk när vi försökte att genomföra ett samtal på stökiga och bullriga Oslo-gator.

ANNONS

Brusreducering och bra samtalskvalitet – testvinnaren Sony WF-1000X

Extern länk från Prisjakt

Läs mer

Batteritiden verkar stämma väl med Clas Ohlsons reklam. Du får knappast mer än tre timmars speltid på en laddning, men det är sällan du får så lite som två. Oavsett detta hade vi gärna velat att etuiet höll för en eller två laddningar till, för det ställer till lite i vardagen. Du måste ladda flera gånger i veckan om du använder dem som jag gör.

Samtalskvaliteten utomhus hade kunnat bara bättre hos Exibel BIT100.

Slutsats

För sitt pris tycker vi faktiskt inte att Exibel BIT100 gör det så väldigt bra. 700 kronor är fortfarande mycket pengar för många att lägga på ett par hörlurar, men det är ändå avsevärt mycket mindre än de allra, allra flesta andra par ”true wireless”-lurar skulle kosta dig. I skrivande stund är de dessutom tillgängliga för lanseringspriset 499.

Batteritiden är kanske inte jätteimponerande, men ljudet är absolut godkänt och de fungerar också helt okej för samtal på kontoret – även om vi väldigt gärna hade haft samtalsljudet i bägge öron.

Om du väldigt gärna vill ha helt trådlösa hörlurar, men inte behöva lägga flera tusen kronor är alltså Exibel BIT100 ett ganska bra val. Vill du ha längre batteritid bör du däremot leta efter ett bättre alternativ i vårt stora test.

Exibel BIT100 får betyget 7,5 av Tek.no, som genomfört och först publicerat testet.

Fördelar med Exibel BIT100:

 • Bra ljud för sitt pris
 • Diskret utformning
 • Kompakt etui
 • Kontrollmöjligheter direkt på pluggarna
 • Lågt pris

Saker att funder över:

 • Lite kort batteritid
 • Etuiet är väldigt mottagligt för repor
 • Bara samtalsljud i ett öra
 • Svag samtalskvalitet i stökiga miljöer
 • Vingar och pluppar sitter ihop
 • Något hackig blutooth-anslutning vid enstaka tillfällen
Publisert:

LÄS VIDARE

Megatest: Helt trådlösa inear-hörlurar – de är bäst

ÄMNEN I ARTIKELN

Clas Ohlson

Hörlurar & högtalare

Tester