Apple medger: Gör din Iphone slöare

Av: Stefan Hesserud Persson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ja, din gamla Iphone har faktiskt blivit långsammare efter att du uppdaterat den.
Men det beror enligt Apple inte på att företaget vill tvinga konsumenter att köpa nya modeller.

Dårför har din Iphone 6 och 7 blivit långsammare.
Foto: Kiichiro Sato / TT NYHETSBYRÅN
Dårför har din Iphone 6 och 7 blivit långsammare.

Det har länge ryktats om att Apple medvetet gör äldre Iphonemodeller slöare för att kunna sälja nya modeller. Det här bekräftas nu mer eller mindre av företaget – men syftet är inte att boosta försäljningen.

Vill förhindra avstängning

Istället handlar det om att Apple vill undvika att äldre modeller oväntat stängs av. Så här skriver man i ett uttalande till sajten Techcrunch:

Lithiumjon-batterier blir mindre kapabla att tillhandahålla topprestanda i kyla, när de är dåligt laddade eller i samband med att de åldras, vilket kan resultera i att enheten oväntat stängs av för att skydda de elektroniska komponenterna.

Förra året släppte vi en funktion till Iphone 6, Iphone 6s och Iphone SE för att jämna ut de omedelbara topparna vid behov för att förhindra enheten från att oväntat stängas av under dessa förhållanden. Vi har nu utökat den funktionen till Iphone 7 med iOS 11.2, och planerar att lägga till support för andra produkter i framtiden.

Får kritik

Enligt Techcrunch vore det direkt korkat och kortsiktigt för Apple att slöa ner sina produkter av kommersiella skäl. Det skulle dessutom sannolikt leda till att man hamnade i klammeri med rättvisan.

Sajten Theverge menar att Apples åtgärder gör telefonerna mer användningsbara, men riktar samtidigt kritik mot bolaget. Till exempel skulle Apple kunna sätta in större batterier i sina telefoner för att förlänga livslängden. Man skulle också kunna göra det enklare och billigare att byta ut batterier som sjunger på sista versen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN