Så får du kabelkoll

TEKNIK

Så får du kabelkoll

Vi tycker som du – det finns alldeles för många olika datorkablar och kontakter.

Därför har vi gjort en megaguide som visar exakt var alla jobbiga kontakter passar in på din dator.

Varför måste vi traggla med sjuttielva olika kabelstandarder? Varför kan inte branschen enas om en standard? Här kommer förklaringar av alla de datorkablar och kontakter du stöter på idag (och några från i går).

Usb

Kungen av kontakter, finns på allt från minnespinnar till platt-tv. Sedan länge är det standarden usb 2 som gäller, den är flera gånger snabbare än ursprungliga usb 1. Dessutom klarar usb 2 att överföra ström för att till exempel ladda din mobil.

Usb 1 och 2 är dock bara överföringsstandarder som bestämmer hur snabbt det går att föra över bilder, mp3:or och annat. Det riktigt jobbiga kommer när vi börjar snacka kontakternas olika storlekar:

Usb typ A är vanligast och finns i alla datorer. Usb typ B finns i de flesta skannrar och skrivare.

Mini-usb och mikro-usb är gjorda för att passa i små prylar som mp3-spelare och mobiltelefoner.

Firewire

Heter egentligen IEEE 1394. Apple har rättigheten till beteckningen Firewire. Sony kallar det Ilink. Hittas mest på videokameror, där överföringshastigheten är viktig. I många fall är dock inte den vanligaste firewire-varianten S400 inte märkbart snabbare än usb 2.

Ovan Firewire S400 med fyra och sex stift i kontakten. Den med sex stift klarar att överföra ström.

Till höger Firewire S800. Toksnabb men ovanlig. Har nio stift och används mest i professionella videokameror.

Nätverkskabel

Offiellt namn - rj45. En klassiker - har hängt med ända sen 70-talet. På senare år har den fått hård konkurrens från det trådlösa nätverket, men lär finnas kvar i många år än. Beroende på kabel kan du ladda ner filer i upp till en gigabit per sekund.

Det finns många liknande rj-kontakter, till exempel för vanliga telefoner.

Esata

För att kunna koppla in externa hårddiskar till datorn används ofta kontakten esata, där bokstaven e står för extern. Esata är snabbare än både usb och firewire.

Esata är ganska ny men blir allt vanligare.

Hdmi

Dagens viktigaste standard för att överföra ljud och bild tillsammans. Förkortningen betyder High-Definition Multimedia Interface vilket visar ungefär vad hdmi handlar om. Alla platt-tv och dvd/blu-ray-spelare med självaktning har hdmi-uttag. Även lite dyrare bärbara datorer gjorda för konsumenter brukar ha standarden.

Hdmi-kontakten kom 2003 och har slagit stort på senare år.

Dvi

En video-kontakt som var stor före hdmi. Finns fortfarande på en del platt-tv och på i princip alla grafikkort. Kontakten har olika många stift beroende på om den är digital (dvi-d), analog (dvi-a) eller klarar både och (dvi-i).

Dvi betyder digital visual interface. Till höger Apple, som även kör med sina egna små varianter - mini-dvi och micro-dvi.

Gamla godingar

Om du var datoranvändare på 90-talet har du säkert frenetiskt fipplat på burken baksida för att trycka in de här kontakterna. Några av dem används ännu flitigt.

Serieport

Funkade till det mesta - allt från modem och Palm handdatorer till datormöss (för riktig länge sen). Heter rs-232 på nördspråk.

Parallellport

Användes främst för att koppla in skrivare. Snabbare än serieporten men ändå ruskigt långsam.

Ps/2

Var länge inofficiell standard för tangentbord och mus. Muskontakten var grön och tangentbordet lila. Eller var det tvärtom?

Vga

Analog video-anslutning med 15 stift som fortfarande används flitigt. Förkortningen myntades redan 1987 och betyder också en skärmupplösning på 640 gånger 480 pixlar.

Framtiden

Förhoppningsvis är framtiden trådlös så vi slipper hålla ordning på alla olika kontakter. Några av de kontakter vi förklarat i texten ovan strävar redan efter att bli luftburna, till exempel wusb (wireless usb) och wireless hdmi.

Nya displayport är tyvärr inte trådlös, utan ännu en kabel för att koppla ihop främst skärm och pc. Den är snabb som attan, men än så länge har väldigt få grafikkort displayport-utgång.

Nya displayport klarar även åtta kanaler ljud. Kabeln kan vara 15 meter lång utan kvalitetsförsämring.

Läs också: