Microsoft ber dig dra åt h*****e

Publicerad:
Uppdaterad:

Mjukvara tar bort on line-spelarnas svordomar

Microsoft har kommit på ett sätt att censurera ljud i realtid. Perfekt på Xbox Live för att slippa höra 13-åringar skrika fuck fuck fuck hela tiden.

Anonymiteten när man spelar över nätet inbjuder tyvärr ofta till att mindre mogna människor fyller dina hörlurar med svordomar.

Det är något som Microsoft vill förebygga med sitt nya patent på ljudanalys. Genom att analysera ljudströmmen i realtid kan Microsoft känna igen opassande ord baserade på fonem, de minsta beståndsdelarna av ljudet i ett ord.

Avsnitten av ljudströmmen som anses opassande kan sedan ersättas med pip, andra ljud eller bara tystnad. Det skriver tekniksajten Ars Technica.

Dessutom kan den nya tekniken komma att användas i amerikansk tv. Jänkarnas moralnoja är ju som bekant betydligt mer svårartad än vår. Med svordomscensur i realtid slipper amerikanska tv-bolag sända live-galor med några sekunders fördröjning för att sändningsansvarige ska hinna med att ”pipa” bort runda ord.

Förhoppningsvis innebär dock inte tekniken början på samhällets censurering av samtal medborgare emellan. Tänk om regimen i Kina började censurera ordet demokrati i sina mobiltelefonnät? Eller om Reinfeldt och company ersatte ”FRA-kritik” med tystnad?

Hampus Engstedt

Publicerad: