Så kopplar du datorn till tv:n

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-15

Surfa eller se webb-tv och film på storbild

En kabel eller två är allt som behövs för att du ska kunna surfa eller se webb-tv på tv:ns stora skärm.

Tv:n kan bli en bra datorskärm.

Bra om man vill se webb-tv eller film på stor skärm.

Aftonbladet.se visar hur du får det att fungera.

Riktigt tvärenkelt är det ännu inte att få upp pc:n på tv-skärmen. Men det går och när man väl klarat av installationen är det bara att titta precis som vilken tv-kanal som helst.

Det som är besvärligt är att hålla reda på vilka utgångar man har på datorn och vilka anslutningsmöjligheter som finns på tv:n.

Kabel eller adapter

Tv:n måste kunna ta emot den signal datorn skickar ut. Om tv:n har ett scart-uttag bör det räcka. Rätt många tv-apparater har också ingång för s-video som är ett annat sätt att föra över bild från datorn till tv:n.

En adapter för cirka 500 kr kan underlätta överföringen.

Saknas utgång för s-video kan man ändå få över bilden till tv:n med hjälp av en adapter som kostar cirka 500 kronor.

Har du en platt-tv finns ofta också ett uttag för pc-kontakt eller hdmi- eller dvi-kontakter. Men hdmi eller dvi finns inte alltid som utgångar på datorn.

En för bild, en för ljud

Datorn i sin tur ska kunna skicka ut en signal som tv:n kan ta emot. För det behövs ett grafikkort som har en tv-out funktion. Det har i princip alla nyare (något/några år gamla) datorer.

Sedan behöves rätt kablar. Vilka beror på vilken kombination och anslutningar som finns på din dator och din tv. Som regel krävs en kabel för att få över bilden från tv:n och en för ljudet.

I vår stora guide hjälper vi dig att snabbt hitta rätt kabel för dig och visar steg för steg hur du kopplar datorn till tv:n. Sedan är det bara att surfa eller titta på webb-tv eller film med storbild.

Följ ämnen i artikeln