Behändig kamera för generation Youtube

TEKNIK

Test av Creative Vado

Det väldigt okomplicerade gränssnittet gör kameran lättanvänd. Sikta och tryck.

Sikta – filma – koppla in – ladda upp.

Så enkelt är det att publicera sina alster på Youtube med Creative Vado.

Dessutom är det en mycket liten och smidig videokamera.

Jag finns på Youtube, alltså existerar jag. Descartes bevis för sin egen existens är klassiskt men behöver uppdateras till dagens mediaverklighet. Alla kan inte bli programledare men nästan vem som helst kan få några timmars genomslag på Youtube genom att göra ett idiotiskt stunt eller äta levande spindlar.

Bättre än mobilen

Men många underhållande klipp spolieras mer eller mindre av undermålig bildkvalitet. Det är uppenbart att en stor mängd av innehållet på Youtube kommer från mobiltelefoner som inte har särskilt avancerade filmfunktioner. Andra nackdelar med att använda mobilen som filmkamera är att det ofta inte är en speciellt enkel process att föra över videofiler till datorn.

Just enkelheten är något Creative sätter fokus på med sin fickkamera Vado. Här finns inte ändlösa menyer med inställningsalternativ och exponeringsprogram utan det handlar om att sikta, skjuta och ladda upp. Med så få knapptryckningar som möjligt.

DESIGN

Vid första anblick ser Creative Vado ut som rätt vissen kopia av 2:a generationens Ipod Nano. Enheten vi har fått in för test kommer i ett ganska anonymt silverfärgat plastskal men den som känner för en lite poppigare variant kan välja rosa istället.

Men även om utsidan inte känns särskilt exklusiv får designen ändå betecknas som funktionell. På höger sida sitter strömbrytaren och Vadon bekräftar med en liten trudelutt att den är färdig för användning.

Praktisk finess

Framsidan domineras av en fyrkantig vit knapp som startar och stoppar inspelningen. Runtom sitter kontroller som har varierande funktioner beroende på i vilket läge kameran är, exempelvis digital zoom, högtalarvolym och spolning. Till höger på fronten finner vi ytterligare två knappar. Den ena aktiverar play-läge för att titta på inspelat material och den andra raderar oönskade klipp.

Undertill hittar vi, förutom stativgänga, en väldigt praktisk sak i form av en utfällbar Usb-kontakt. Det här är oerhört användbart när du är på språng och inte vill tänka på att ta med dig sladdar. Men tänk på att enheten även laddar upp via USB så du är beroende av en dator för att inte plötsligt stå strömlös. Ett annat alternativ är att satsa några hundra på en USB-adapter för vägguttaget, då kan du ladda kameran utan dator.

Slutligen kommer kameran även med en AV-utgång för anslutning till tv, men sladden kostar extra. Frågan är hur nödvändig den här anslutningen är då inspelat material förmodligen ser ganska illa ut på en stor tv-apparat. Personligen hade jag hellre sett en hörlursutgång då ljudet från den inbyggda högtalaren är ganska vekt.

En röd diod bredvid linsen indikerar pågående inspelning.

FUNKTIONER

Som sagt, särskilt mycket valmöjligheter erbjuder inte Creative Vado. Den erbjuder två olika kvalitetslägen där HQ ger 1 timmes inspelning och SQ ger det dubbla men med betydligt sämre kvalitet. I displayen anges förutom resterande inspelningstid även kvalitetsläge och batteristatus.

I play-läge spelas klippen upp en i taget om man inte håller ner play-knappen en stund, då spelas alla klipp upp i följd. Tyvärr indexerar inte kameran klippen med tumnaglar i en lista så det kan ta en stund att hitta rätt bland många filer.

Ladda upp med knappen

När man ansluter kameran till datorn dyker den upp som en ny enhet i utforskaren. Programmet ”Vado Central” ligger redan installerat på kameran och går alltså att starta omedelbart vilket är väldigt smidigt. Här ligger också ”Xvid for Windows”, en så kallad codec som behövs för att spela upp filmerna på datorn. Det är mycket möjligt att du redan kan se Xvid-filmer på datorn och då slipper du installera den här extra programvaran.

Även i mjukvaran har Creative satsat på föredömlig enkelhet. Här listas alla klipp med indexbilder och två knappar låter oss kopiera över klipp till datorn eller helt enkelt radera dem. De två återstående knapparna laddar upp ett eller fler klipp till Youtube eller Photobucket. Har du inget konto där sedan tidigare går det att registrera ett nytt på ett kick. Några knapptryckningar senare är klippet uppladdat och mycket enklare än så kan det väl knappast bli.

PRESTANDA

Om man utgår från användningsområdet är det här en riktigt bra produkt. Visst blir filmerna rätt fadda och oskarpa ibland, framför allt inomhus, men de dokumentära egenskaperna är ändå fullt tillräckliga. Vill du föreviga lille Antons första stapplande steg för eftervärlden är det här såklart ingen lämplig kamera, då bör du helst filma högupplöst idag.

Som vi nämnde tidigare är ljudet från den inbyggda högtalaren för svagt, ofta är det svårt att höra vad som sägs i filmen. Ljudet är faktiskt rätt svagt även när klippen spelas upp i datorn så det verkar som om mikrofonen är lite väl okänslig. En hörlursutgång hade löst det problemet men dessvärre satsade Creative på en AV-utgång av tveksamt värde istället.

SLUTSATS

En prisvärd liten kamera som vem som helst kan använda. Rekommenderas för den hängivna Youtube-postaren som vill massproducera slit-och-släng video. De som vill spela in värdefulla minnen får dock tänka större.

Kolla in en klipp filmat med Creative Vado här

TV: Vilken videokamera ger bästa bilden?

Andreas Liebert, Prylportalen

ARTIKELN HANDLAR OM

Kameratest