Teknik

Nu är de här – nya super-batterierna

Av: 

Peter Pettersson

TEKNIK

Håller laddningen ett år – kan laddas tusen gånger

Andra generationens uppladdningsbara batterier är betydligt vassare än de traditionella.
Andra generationens uppladdningsbara batterier är betydligt vassare än de traditionella.

Laddningsbara batterier finns nu i generation två.

De håller laddningen i år och kan laddas tusen gånger.

Något som spar både pengar och miljö.

Det blir allt vanligare att vi konsumenter väljer laddningsbara batterier. Men de flesta väljer fortfarande batterier och laddare från den första generationen som dels tar lång tid att ladda, dels tappar laddning när de ligger oanvända.

Många känner kanske igen sig: Fredag kväll framför tv:n och fjärrkontrollen börjar plötsligt strejka. Slut på batterierna. OK, fram med nya. Hm, det finns bara laddningsbara och de är tomma. Att ladda dem tar flera timmar. Suck.

Bättre för miljön

Men med den nya generationens laddningsbara batterier är det inte så länge. De är laddade redan från fabriken och när de dragit ur och laddats på nytt behåller de laddningen i mer än ett år.

– De kostar mer i inköp men man sparar in det rätt snabbt. Sedan sparar de miljön, det blir inte lika mycket gamla batterier på soptipparna och färre transporter av batterier till butiker, säger André Rundéus, marknadschef på Gpbm batteries, som säljer Gp-batterier i Sverige.

Äldre tappar kapacitet

Laddningsbara batterier som säljs i dag är så kallade nickel metall-hydrid-batterier. De kan laddas runt 300-500 gånger innan de tar slut. Men de tappar cirka en tredjedel av laddningen per månad. Så efter tre månader oanvända är de nästan tomma.

De nya “instant”-batterierna som är laddade från fabrik använder också nickel metall-hydrid, men tål runt 1000 laddningar och tappar bara cirka 20 procent av laddningen på ett år.

Vet inte skillnanden

Många som väljer laddningsbara batterier vet dock inte skillnaden på första och andra generationens batterier. Det har gjort att försäljningen av batterier byggda med den nya tekniken ännu inte tagit fart ordentligt.

– Flertalet av de kunder som ska köpa laddningsbara batterier tittar i första hand på hur stor laddningskapacitet i amperetimmar de har, säger Roger Sundqvist, produktchef för batterier på Sony.

Laddningsbara batterier är cirka tre-fyra gånger dyrare än vanliga batterier. Men de nya batterierna med länge hållbarhet kostar bara marginellt mer än generationen laddningsbara byggda med äldre teknik.

Publisert: