Ny plasmateknik från Pioneer

TEKNIK

”Skakar om platt-tv-marknaden i grunden”

På dagens pressträff lanserade Pioneer sin nya plasmateknik som enligt företaget ska skaka om platt-tv-marknaden i grunden.

Det har ryktas en del om vad det är för ny teknik Pioneer ska presentera här på CES-mässan. I dag kom svaret: Ett nytt sätt att bygga plasma-displayer som Pioneer tror ska sopa banan med alla befintliga och kommande tekniker inklusive SED. Det handlar band annat om helt nya paneler, bättre filter och uppdaterade bildkretsar.

Dagens plasma kräver som bekant dämpad belysning för att visa optimal kvalitet men nu hävdar Pioneer att deras teknik ger bäst kvalitet oberoende av ljusförhållanden. Förbättringarna gäller följande:

Svartnivåerna kommer nu att prestera långt bättre än Pioneers befintliga modeller. Det åstadkoms genom att minska den minsta lägsta-nivån av ljus med 80 procent. Befintliga testinstrument för att mäta kontrastspannet från ljusaste vitt till mörkaste svart är enligt Pioneer för dåliga för de nya panelerna.

Färgmättnad i mörka scener gynnas också av lägsta-ljus-nivå vilket innebär en högre färgmättnad men framför allt mer precis färgåtergivning i scener med svarta partier.

I ljusa rum kommer de nya panelerna från Pioneer prestera långt bättre än idag på grund av ny filterteknologi som ska kunna filtrera bort inkommande ljus mer effektivt. Det ger bättre svärta och mer intensiva färger.

Länkar

Niclas Lidström (Prylportalen.se)