Gates öppningstal ingen publiksuccé

TEKNIK

Åhörarna fick tillsägelser att applådera

Foto: gunnar seijbold

LAS VEGAS

I dag öppnar världens största prylshow.

Consumer Electronics Show i Las Vegas innehåller allt.

I fyra dagar visar 2 700 företag från hela världen upp alla de senaste prylarna.

På eftermiddagen svensk tid i dag öppnar Consumer Electronics Show, ces, i Las Vegas. Det är 40:e gången mässan körs och den har under det senaste decenniet vuxit till att bli världen största.

Gates spådde framtiden

Microsofts grundare Bill Gates talade i natt svensk tid och spådde att varje hem kommer att ha en egen server inom en inte alltför avlägsen framtid. Hewlett-Packard, hp, har redan tagit fram en modell på en sådan som kommer ut på marknaden senare i år.

Microsoft visade också en hel del nya funktioner i det kommande operativsystemet Windows Vista.

Vista börjar säljas till privatakunder den 30 januari och har försetts med nya funktioner för att söka filer på datorn, bättre program för att hantera bilder, musik och video och häftigare användargränssnitt.

En nyhet som visades i natt var en ny typ av rörliga bakgrundsbilder på skrivbordet. Vilken videosnutt som helst som finns på datorn kan användas.

Publiken glömde applådera

Det faktum att det togs två miljarder digitala bilder i världen förra året tillsammans med den ökande användningen av musik och film på datorn har skapat nya behov av lagring.

- För att göra lagringen av allt detta säkrare har vi tillsammans med hp utvecklat en hemmaserver som på ett enkelt sätt gör det möjligt att lagra data från alla hemmets pc, xbox och bärbara mediespelare på ett ställe, säger Bill Gates.

Förväntningarna hos de cirka 5 000 personer som kunde komma in och höra honom tala live på konferenshotellet The Venetian i Las Vegas var höga. Men publiken hade nog väntat sig större nyheter från Gates och Microsoft. Vid flera tillfällen fick både Gates och hans medhjälpare uppmana publiken att inte glömma bort att applådera.

Xbox nyckeln

Konkurrenten Apples framgångar med sin musik- och mediespelare Ipod har stört Microsoft som satsat stora pengar på att ta fram en konkurrerande produkt, Zune.

Än så länge har Zune bara släppts i USA och även om den var den mediespelare som sålde näst bäst efter Ipod i julhandeln, är försäljningssiffrorna i underkant av vad analytikerna hade förväntat sig. Men Microsoft satsar vidare och knyter flera nya innehållsleverantörer till sig för att göra produkten ännu mer spännande.

För att kunna spela upp film från datorn har Microsoft valt att använda sin spelkonsol Xbox. Den förses med tillägg som ska göra det möjligt att spela upp film och tv från den på en platt tv hemma.

Uppkopplade bilar

Även i bilen vill Bill Gates att vi ska använda Microsoft. Tillsammans med Ford har man utvecklat en ny bilversion av Windows som kopplas samman med bilens eget informationssystem. Sedan knyter man mobiltelefon och mediespelare till det.

- Vi kan till och med låta bilen rapportera om till exempel fel i motorn via mobilen till tillverkaren som kan analysera felet och sedan till exempel kontakta föraren via mobilen och meddela att bilen snarast måste till en verkstad, säger Volle Kolde på Microsoft.

Nattens tal var tionde gången Bill Gates öppningstalade på ces i Las Vegas. Själv räknar han med att åtminstone komma tillbaka även nästa år.

- Sedan får vi se. Jag börjar bli involverad i mycket annat via min och min hustrus välgörenhetsfond och kanske inte bara kommer att prata om prylar då, säger Bill Gates.

Aftonbladet.se är på plats på ces i Las Vegas och kommer löpande att rapportera om de nya prylar som visas upp.

Blogg

Peter Pettersson

ARTIKELN HANDLAR OM

Datorer