Svårt att komma åt fildelare

TEKNIK

Internetoperatörerna vill inte gå Antipiratbyråns ärenden

Förhållandet mellan fildelarjägarna och internetoperatörerna är minst sagt frostigt.

Film- och skivbranschen vill varna dem som ägnar sig åt olaglig fildelning innan det blir polisanmälan, men operatörerna säger blankt nej med hänvisning till kundernas integritet.

Datainspektionen beviljade i förra veckan film- och skivbranschens intresseorganisationer Antipiratbyrån och Ifpi ett tidsbegränsat undantag från personuppgiftslagen, PUL, och kommentarerna efter beslutet visade klart att det återigen kommer att bli full fart i jakten på fildelare. Den stoppades i våras sedan Datainspektionen kommit fram till att kartläggningen av fildelarnas IP-nummer var ett brott mot PUL.

Antipiratbyrån angav tre skäl till varför man skulle undantas från lagen: Särskilt grova upphovsrättsintrång ska polisanmälas, i mindre grova fall ska fildelaren varnas i ett så kallat abuse-brev och slutligen vill Antipiratbyrån kunna stämma i civilmål för att få ekonomisk ersättning för upphovsrättsintrånget.

I papperskorgen

Det är endast fildelarens internetoperatör som kan koppla IP-numret till en fysisk person. En begäran från polisen kan operatörerna inte säga nej till, men de abuse-brev Antipiratbyrån vill få förmedlade kommer operatörerna att slänga i den digitala papperskorgen, visar en rundringning som TT gjort.

– Vi skickar inte ut varningsbrev till våra kunder på någon annans begäran. Oberoende av vem som gör en anmälan så kan vi själva göra en undersökning, men det är en mycket marginell och sällsynt företeelse hos oss, säger Jan Sjöberg, presschef på Telia Sonera Sverige.

150 polisanmälningar

Antipiratbyråns Henrik Pontén tycker att operatörerna har en kortsiktig syn på problemet.

– De bör också ha ett intresse av att det finns en fungerande spel- och filmbransch för laglig distribution. Långsiktigt är en fungerande upphovsrätt även ett villkor för deras affärer. Vi sitter i samma båt eftersom vi har innehållet och de har distributionsformen.

Om operatörerna förmedlar Antipiratbyråns abuse-brev och fildelaren upphör med verksamheten så blir det ingen polisanmälan, garanterar Henrik Pontén.

Antipiratbyrån har hittills gjort 150 polisanmälningar som lett till 30 husrannsakningar hos misstänkta fildelare.

Fildelare spåras via IP-nummer

Björn Ewenfeldt/TT