Hitta rätt - fort och lätt

TEKNIK

Med navigator i bilen hittar du alltid fram

Foto: Närmaste vägen till Eiffeltornet? Följ vägbeskrivningen i gps:en så hittar du enkelt fram till platser du aldrig besökt förut.

Det ska vara en navigator i år. Nya modeller nästan översvämmar marknaden.

Pryl hjälper dig att hitta den bästa till bilsemestern.

När försäljningen av navigatorer tog fart i fjol tog den marknaden lite på sängen. Inte ens de största optimisterna har förväntat sig att efterfrågan skulle stiga som den gjorde.

Det har lett till att ännu fler leverantörer gett sig in i leken med förhoppningar om att tjäna stora pengar på svenskens ökande intresse för navigatorer.

– Till en del är det nog så att det blivit lite av en statuspryl att visa folk att man har en navigator i bilen. Men navigatorn är klart användbar och hjälper folk att hitta rätt både i jobbet och privat, säger Christian Hallberg på Gadgetec som importerar flera olika navigatorer för den svenska marknaden.

Det senaste skriket för navigatorer är att de försetts med möjligheten att också spela upp mp3-filer. Då kanske i första hand inte musik även om det också går, utan istället ljudböcker som kan vara ett sätt att fördriva långresor i bilen.

De flesta nya modellerna har försetts med mera minne än de tidigare. Mera minne innebär att man kan lagra fler egna intressepunkter eller ip:s. Det kan ju till exempel vara polisens trafik-

kameror längs det svenska vägnätet. Det är också fler modeller som har fått större kartor som standard. Och även bland de modeller som inte har allt laddat i navigatorn följer det ofta med en cd med fler kartor om man ska på bilsemester utanför Skandinavien.

Anslut till mobilen

De mera avancerade modellerna kan med hjälp av Bluetooth anslutas till en mobiltelefon och den vägen hämta aktuell trafik-information från olika tjänster.

Även om navigatorerna klarar mycket så har de en del uppenbara brister.

Under testerna har vi kört en vägsträcka där en trafikomläggning gjordes för sex månader sedan på grund av ett större vägbygge. Där visade samtliga navigatorer att vi körde på en åker när vi körde på den omdragna vägen.

Läs också:

Tänk på detta:

Peter Pettersson