Nya gröna mobilen

TEKNIK

Ring energisnålt med Eco-lur

I början av januari nästa år kommer Nokia att visa upp sin nya Eco-lur på CES-mässan i Las Vegas. Mobiltelefonen drivs till viss del av solceller och håller koll på din hälsa.

Mobiltelefonen har en gigantisk skärm som påminner en hel del om det som Apple har lanserat i telefonväg. Dessutom finns en mätinstrumentsdel som man bär runt handleden eller halsen. Mätdelens rem som är gjord av solcellsmaterial och den hjälper dig att hålla koll på allt i från dina hälsovärden eller din omgivining till det lokala vädret.

Informationen samlas sedan ihop och skickas sedan tillbaka till mobilenheten. Det finns ett flertal olika sensorer att välja på och dessa är möjliga att konfigurera för att passa en enga personliga intällningar och val. informationen kan även delas med andra i din omgiving.

Nokia har även jobbat mycket med strömförsörjningen och man uppger att man jämfört med tidigare modeller har reducerat energiåtgången för det nya Eco konceptet avsevärt. Målet på sikt är dock att de bägge enheterna tillsammans ska vara energimässigt självförsörjande, men riktigt dit har man ännu inte kommit.

Syftet med den nya konceptluren är enligt Nokia att man vill stimulera nya tankesätt, diskussioner och informationsvägar gällande ett mer miljöanpassat tänkande och användande av material. Än så länge finns det inga priser eller leveranstider för Nokias nya gröna koncept angivna, mer information om den här och andra tekniknyheter kommer från CES-mässan i början av januari.

Läs fler nyheter från Prylportalen

Andreas Rauch, Prylportalen

ARTIKELN HANDLAR OM